Božinović: Celjak je bio organizator obrane na prvoj crti obrane

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je u srijedu na obilježavanju 29. godišnjice pogibije Marijana Celjaka u Šašinoj Gredi da je on bio organizator obrane na prvoj crti obrane od Komareva do Sunje što je bila prva crta obrane i  Zagreba, i to treba ponavljati mladima.

Kod spomen-obilježja brigadiru Marijanu Celjaku, dozapovjedniku 57. samostalnog bataljuna, prve dobrovoljačke postrojbe u zemlji, na mjestu njegove pogibije u Šašnoj Gredi, nedaleko od Topolovca, u povodu 29. godišnjice njegove pogibije u srijedu je održana komemoracija.

Marijan Celjak je jedan od prvih organizatora obrane na sisačkom području. Kao pacifist, nastojao je da se svi sporovi s neprijateljem rješavaju pregovorima pa je vodio pregovore o mirnoj predaji sisačke Barutane, prve vojarne koju su preuzeli hrvatski branitelji, zatim predaje Raketne baze u Žažini i Radarske baze u Šašnoj Gredi.

Nažalost, u tim nastojanjima prekinuo ga je 16. rujna 1991. neprijateljski hitac iz snajpera nadomak Radarske baze. Postrojba kojom je zapovijedao poslije je dobila njegovo ime.

Organizator obrane na liniji od Komareva do Sunje

Uz spomen-obilježje vijence su položili i svijeće zapalili članovi obitelji Marijana Celjaka, državno izaslanstvo koje je vodio potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, izaslanik Hrvatskoga sabora Krunoslav Katičić, izaslanica ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda Tatjana Pogačić, izaslanik hrvatskoga predsjednika Zorana Milanovića i MORH-a brigadir Predrag Krapljan te izaslanstva Sisačko-moslavačke županije, gradova Siska i Petrinje i predstavnici mnogih braniteljskih udruga.

"Taj je čovjek činio sve kako bi se izbjeglo krvoproliće. Tek ga je snajperski hitac zaustavio u namjeri da se zaustave patnje i da pobijedi pravda. Bio je organizator obrane na liniji od Komareva do Sunje, što je bila prva crta obrane ne samo sisačko-moslavačkog kraja, već je to bila i prva crta obrane Zagreba, što treba ponavljati mladim generacijama. Možemo samo pretpostavljati što bi bilo da hrabri dragovoljci sisačkoga kraja i ovog dijela Hrvatske nisu uspjeli zaustaviti neprijatelja. Sve događaje iz Domovinskog rata treba obilježavati i staviti ih u pravi kontekst", rekao je ministar Božinović.

"Da nije bilo ljudi poput Celjaka, ne bi bilo ni ovakve Hrvatske. Iz vremena Domovinskog rata moramo povući poruke i za našu budućnost", rekao je Predrag Krapljan.

Počast Celjaku iskazali su Krunoslav Katičić, Ivo Žinić i sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, koja je podsjetila kako najviše gradsko priznanje hrvatskim braniteljima nosi ime Plaketa Marijana Celjaka.

U Topolovcu su zapaljene svijeće uz spomen-obilježje poginulim braniteljima, a u župnoj crkvi u susjednome Budaševu služena je misa za Marijana Celjaka i druge hrvatske poginule branitelje.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti