Božinović: Danas 13 posto manje oboljelih nego u srijedu prije tjedan dana

Slika /Vijesti/2021/veljača/17 veljače/HN20210217916407.jpg

Voditelj Službe za epidemiologiju HZJZ-a Bernard Kaić izjavio je u srijedu da je u Hrvatskoj broj novozaraženih koronavirusom i dalje u blagom padu, no samo tri države u EU-u imaju manji broj testiranja na covid-19 po broju stanovnika od Hrvatske.

Trenutno 14-dnevna stopa novozaraženih u Hrvatskoj iznosi 119 oboljelih na 100.000 ljudi, najmanja je stopa od 30 u Istri, a najviša od 194 u Splitsko-dalmatinskoj županiji, rekao je Kaić na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Upozorio je kako nije ispravno uspoređivati epidemiološku situaciju u raznim zemljama na temelju jednog pokazatelja jer on ovisi i o broju i strategiji testiranja, stoga je važno znati koliko se testira po stanovniku i koliki je udio pozitivnih među testiranima.

"Ako se gleda testiranje, Hrvatska je na niskoj razini, samo tri zemlje imaju manji broj testiranja po broju stanovnika, a po postotku pozitivnih Hrvatska je na sredini ljestvice sa sedam posto pozitivnih u proteklom tjednu", istaknuo je Kaić.

U struci i medijima se govori da je naša situacija najbolja pa se pitaju zašto se mjere ne ublaže. No, kada se gleda i postotak testiranih, primjerice Njemačka, Austrija i Slovenija imaju bolju epidemiološku sliku, rekao je.

Dosad je prijavljeno 808 sumnji na nuspojave od cjepiva - 765 na Pfizerovo, 30 na Modernino i 13 na AstraZenecino cjepivo.

Beroš: HALMED može dati privremeno odobrenje za korištenje Sputnjika V

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je da će odluku o nabavi ruskog cjepiva Sputnjik V prije njegove registracije u EU-u donijeti struka, odnosno Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) na temelju podataka o njegovoj sigurnosti i učinkovitosti.

Beroš je rekao kako se u nabavku Sputnjika nije išlo ranije jer nije bilo dovoljno poznata njegova sigurnost i učinkovitost, no u zadnje vrijeme dolazi sve više podataka o tome cjepivu.

"Nije bilo dovoljno elemenata koji su ukazivali da je rusko cjepivo sigurno i učinkovito. Sada znamo da je ono testirano na 20.000 osoba, to su nove spoznaje", kazao je.

Bilo bi optimalno da svaki lijek koji se primjenjuje u Hrvatskoj kao članici EU-a ima odobrenje Europske agencije za lijekove (EMA), ali to sada nije moguće jer će proces trajati. Stoga je na HALMED-u da kaže je li moguće putem interventnog uvoza dobiti rusko cjepivo.

"Kada naša regulatorna agencija ocijeni da su ispunjeni uvjeti sigurnosti i učinkovitosti, može dati privremeno odobrenje za korištenje cjepiva", kazao je Beroš.

Također je izvijestio da pristižu izvješća zdravstvenih ustanova o cijepljenju, kako bi se utvrdilo je li bilo cijepljenja preko reda.
 

Izvješća će razmotriti neovisno povjerenstvo, a nepravilnosti će biti prijavljene Hrvatskoj liječničkoj komori, kako bi se utvrdila disciplinska odgovornost. U slučaju sumnji na kaznenu odgovornost prijave će biti poslane drugim nadležnim tijelima, najavio je Beroš.

Božinović: Lokalni stožeri ne mogu odlučivati o mjerama popuštanja

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović rekao je kako je danas drugi dan primjene novih mjera pa treba vidjeti hoće li to utjecati na dnevnu epidemiološku sliku i trendove, koji su sada u blagom padu.

"Danas je 13 posto manje oboljelih nego u srijedu prije tjedan dana. Ako se tako nastavi, to nam otvara mogućnost novih mjera", najavio je Božinović.

Vezano uz izjave o popuštanju mjera od 1. ožujka u Istarskoj županiji, Božinović kaže kako su iz tamošnjeg županijskog stožera jučer pojasnili da će o tome uputiti zahtjev Nacionalnom stožeru, što je jedini ispravni put jer ni jedan lokalni stožer ne može odlučivati kad će primjenjivati mjere popuštanja.

"Nije problem lokalna inicijativa, ali kad se najavljuju nove mjere treba ih iskomunicirati unutar stožera i s drugim stožerima. Ne možete o strateškim pitanjima odlučivati na lokalnoj razni, a da se pritom ne konzultira Nacionalni stožer", rekao je Božinović.

Ako se nastave sadašnji trendovi, mi ćemo uoči 1. ožujka biti u poziciji da promišljamo možemo li i što dalje popuštati, a ne o zaoštravanju mjera, istaknuo je Božinović dodavši kako je prva reakcija svih koji dođu u Hrvatsku da u svojim državama ne mogu raditi mnogo toga što mogu kod nas.

Stožer: U Hrvatskoj 502 novozaražena koronavirusom

U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata zabilježena 502 nova slučaja zaraze koronavirusom, a 18 osoba je umrlo, izvijestio je u srijedu Nacionalni stožer civilne zaštite.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 2219. Među njima je 884 pacijenata na bolničkom liječenju, od kojih je na respiratoru 82.

U samoizolaciji je trenutno 11.050 osoba.

Od prvog slučaja zaraze u Hrvatskoj do sada je zabilježena 238.501 osoba s koronavirusom, od kojih je 5375 umrlo.

Ukupno se oporavilo 230.907 osoba, od toga 224 u posljednja 24 sata.

Do danas je ukupno testirano 1.282.357 osoba, od toga 7348 u posljednja 24 sata.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Davor Božinović