Božinović: Dogovorena konkretna suradnja sa SAD-om oko niza sigurnosnih pitanja

  • Slika /Vijesti/2023/Travanj/19 travnja/FuI5YriXwAAgmPb.jpg

Nakon ulaska Hrvatske u sustav Global Entry u nizu sastanaka s predstavnicima američke administracije dogovoreni su konkretni oblici suradnje oko niza sigurnosnih pitanja – od zaštite granica i suzbijanja kriminaliteta droga do podupiranja euro integracija u jugoistočnoj Europi.

Kazao je to nakon posjeta američkom Ministarstvu domovinske sigurnosti, Državnom tajništvu i Agenciji za suzbijanje kriminaliteta droga (DEA) u Washingtonu potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Hrvatska i SAD žele dodatno unaprijediti suradnju kroz napredno partnerstvo pri čemu američka strana Hrvatsku vidi kao predvodnika i model za suradnju s drugim europskim državama, rekao je Božinović u izjavi Hini.

Kvalitetna suradnja s hrvatskom policijom

Istaknuo je kako je na sastanku s upraviteljicom DEA-e Anne Milgram iskazana velika zahvala za kvalitetnu suradnju s hrvatskom policijom te je dogovoreno jačanje sigurnosne suradnje s državama jugoistočne Europe u borbi protiv trgovanja drogom.

Milgram je pritom naglasila posebnu zabrinutost zbog sve veće zlouporabe fentanila, nove pošasti na američkom narko tržištu od koje dnevno umire čak tristotinjak ljudi.

Riječ je o do sada najopasnijoj i najbrže rastućoj sintetičkoj drogi koja je čak 50 puta jača od heroina i može izazvati trenutnu ovisnost, kazala je Milgram.

SAD žele surađivati s Hrvatskom kako se ta sintetička droga ne bi počela širiti na području Hrvatske i EU. Primijećeno je da se primjese fentanila stavljaju i u ostale vrste od ranije prisutnih opijata. Iako na američko tržište stiže iz zemalja Južne Amerike suptance za njegovu izradu dolaze s azijskog tržišta, dodala je Milgram.

Borba protiv organiziranog kriminaliteta droga ne može se voditi lokalno ni regionalno već globalno, kazao je Božinović. Dodao je da s obzirom na raširenost krijumčarenja droga nisu dovoljne nacionalne ni regionalne strategije već se ta borba može učinkovito voditi jedino kroz međunarodnu suradnju.

O tome je bilo riječi i na sastanku sa zamjenikom tajnika američkog Ministarstva domovinske sigurnosti John Tienom s kojim je Božinović, osim o učvršćivanju sigurnosnog partnerstva Hrvatske i SAD-a, razgovarao i o pružanju daljnje pomoći ratom pogođenoj Ukrajini.

Zajednička pomoć Ukrajini

Nastavak suradnje oko pomoći Ukrajini bila je i jedna od tema sastanka s pomoćnikom državnog tajnika za Europu i Euroaziju Dereckom Hoganom i posebnim izaslanikom za zapadni Balkan Gabrielom Escobarom.

Američka strana cijeni sve što je hrvatska Vlada dosada učinila za Ukrajinu kroz vojnu, tehničku i humanitarnu pomoć, uključujući i inicijative o podršci ukrajinskim braniteljima i razminiranju oko čega Ukrajina i Hrvatska zajednički planiraju međunarodnu konferenciju u Hrvatskoj u listopadu ove godine, zaključio je Božinović.

Što se tiče podupiranja nastojanja vezanih uz europske integracije u jugoistočnoj Europi Božinović je kazao kako je na razgovorima u State Departmentu istaknuto zajedničko stajalište da čim prije treba formirati vladu Federacije BiH.

Božinović je rekao da hrvatska strana ima velika očekivanja od suradnje s novim sastavom vijeća ministara. Istaknuo je i predvodničku ulogu Hrvata u BiH u intenziviranju približavanja te države Europskoj uniji što je smjer koji podržava i američka administracija.

Na sastanku je, zaključio je, istaknuta i nužnost nastavka energetskih projekata koji uključuju i BiH pri čemu Hrvatska i SAD podržavaju izgradnju južne poveznice kojom bi plin preko Hrvatske dolazio na tržište BiH.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti