Božinović: Funkcionira sustav izdavanja e-propusnica, razmatra se otvaranje tržnica

Slika /Vijesti/2020/04 travanj/04 travnja/HN20200404524603.jpg

Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u nedjelju da je dosad izdano ukupno 441.721 e-propusnica, od kojih 373.302 na zahtjev poslodavaca.

Odbijeno je 12.884 zahtjeva što je, naglasio je, jasni znak da funkcionira novi sustav izdavanja.

''Tijekom dana bit će završen upis za sve poslodavce koji su izdali skupne zahtjeve i očekujemo povećanje broja propusnica. Za one koji nisu na vrijeme predali podatke, propusnice vrijede još iznimno sutra'', kazao je Božinović na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera.

Izvijestio je da je od ukupno 3866 zaprimljenih dojava kršenje samoizolacijskih mjera utvrđeno kod 1120 osoba. Tijekom subote zaprimljene su 64 dojave, od kojih je kršenje mjera evidentirano kod 37 osoba.

Božinović je dodao kako su tijekom subote u zagrebačku Zračnu luku "Dr. Franjo Tuđman" sletjeli čarter letovi iz Rima, Lisabona, Madrida i Stockholma sa 150 hrvatskih i pet slovenskih državljana.

Tijekom nedjelje iz Ancone se očekuje dolazak katamarana sa 40 hrvatskih državljana.

Očekuje se i dolazak 18 hrvatskih državljana koji stižu čarter letom Croatia Airlinesa iz Hamburga, te njih 118 koji u nedjelju navečer stižu u šest autobusa iz Tirola.

Razmatra se mogućnost otvaranja tržnica

Na današnjoj redovnoj tiskovnoj konferenciji voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je dobre vijesti za sve poljoprivrednike koji svoje proizvode trenutno ne mogu prodavati na tržnicama.

Komentirao je i potencijalno otvaranje tržnica.

"Svakodnevno o tome pričamo i razmatramo modele. Sada je odluka o prodavanju poljoprivrednih proizvoda na otvorenim, ali ograđenim tržnicama praktički gotova. S epidemiolozima i HZJZ-om smo radili na njoj i ona će, pod uvjetom da ne dođe do pogoršanja u uvjetima održavanja linearnog rasta broja novozaraženih, vrlo brzo biti donesena i objavljena".

Novih 56 zaraženih, ukupno 1182, umrle tri osobe

Nacionalni stožer civilne zaštite potvrdio je danas novih 56 slučajeva zaraze koronavirusom, navodeći da su ukupno u državi zaražene 1182 osobe, a u zadnja 24 sata još su tri umrle, svi kronični bolesnici starije životne dobi.

 Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako je ukupno učinjeno 10.847 testiranja, od čega u zadnja 24 sata 1014. Od testiranih uzoraka 10,9 posto su pozitivni.

Na respiratoru je trenutno 39 bolesnika, oporavljenih je 125, a ukupno hospitaliziranih 374. 

Prosječna životna dob bolesnika je 48,19 godina, prema spolu 52 posto su muškarci, a 48 posto žene.

"Kao što vidite, naša epidemiološka linija je i dalje linearna. Održimo je takvom i poštujmo mjere Stožera civilne zaštite", poručio je ministar Beroš.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti