Božinović: Hrvatska je dobitak za Schengen

Ministri unutarnjih poslova zemalja članica Europske unije okupili su se u francuskom Lillu. Glavna tema razgovora reforma je Schengena. Ministri su se sinoć sastali i s francuskim predsjednikom Macronom.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako je jasna ambicija da se Schengen reformira jer svima je jasno da onako kako danas funkcionira nije na dobrobit svih građana Europske unije.
 
"Schengen je jedan od simbola koji se povezuje s uspješnim projektom Europske unije zajedno sa eurom kao zajedničkom monetom. Ovo je bio trenutak koji je najavljen i danas su Francuzi dobili široku potporu da se ide na novu regulaciju na tragu pakta o migracijama i azilu i s puno većim naglaskom na zaštitu vanjskih granica i kontrolu ulazaka na teritorij Europske unije. To je nešto što govorimo već godinama tako da je tu kad je Hrvatska u pitanju, ova inicijativa dobila podršku i nitko se tome nije protivio. Hrvatski ulazak u Schengen i reforma Schengena mogu ići paralelno. Pokazali smo da smo u svim elementima tehničkog širenje Schengena među naprednijim zemljama članicama, napredniji i od puno njih koje su članice Schengenskog područja. Hrvatska je dobitak za Schengen", naglasio je Božinović. 
 
Izvor: HTV / Vlada

Pisane vijesti | Unutarnji poslovi | Davor Božinović