Božinović: Hrvatska je uvjerila Europu da je sposobna čuvati vanjske granice

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović ocijenio je u nedjelju pozitivnom reakciju građana koji su u prvih tjedan dana od ulaska Hrvatske u sustav Schengena iskusili što znači Schengen u praksi te je naglasio da je Hrvatska uvjerila Europu da je sposobna čuvati vanjske granice.

"Trebalo je uvjeriti Europu da smo sposobni čuvati vanjske granice, a istovremeno pokazati svijest i praksu da znamo postupati s ranjivom populacijom" izjavio je Božinović Hini u Puli.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Božinović posjetio je Istru kako bi se između ostalog i osobno uvjerio kako funkcionira Schengenska zona u toj županiji, gdje su se do 31. prosinca 2022. godine, poslovi granične kontrole na granici sa Slovenijom obavljali na ukupno sedam graničnih prijelaza preko kojih je, kako je kazao, tijekom 2022. godine prešlo 20.796.168 putnika i 6.366.279 prijevoznih sredstava.

Krajevi uz granicu prvi će iskusiti koristi Schengena

"Obišao sam bivše granične prijelaze Kaštel i Plovaniju, ali i situaciju na terenu sve do Trsta. Definitivno ono što je bilo sve ove godine, koliko god pravno i politički neminovno, ipak nije bilo prirodno za naše ljude u modernoj Europi u kojoj su Schengen i euro njezina glavna legitimacija", istaknuo je potpredsjednik Vlade. Dodao je kako će upravo krajevi uz granicu prvi iskusiti ogromne koristi Schengena, koju građani 26 europskih država žive već godinama.

"Prvi test bile su tisuće ljudi koje su ovoga vikenda, kao nikad bez gužvi, prošli prema skijalištima u Sloveniji i Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj. Ovo je nova situacija i za naše poslovne ljude kod kojih će sigurno Schengen i euro, koji ih čine punopravnim i jednakopravnim Europljanima potaknuti nove poslovne ideje", naglasio je Božinović koji se tijekom boravka u istri susreo i razgovarao s istarskim policajcima te s načelnikom PU istarske Alenom Klabotom.

Osvrnuo se na problem s migrantima i na njihovu, kako je rekao, ionako tešku situaciju koju su dodatno pogoršavali krijumčari koji su ih za ne male novce ilegalno prebacivali preko državnih granica sve do naših krajeva naglasivši da je upravo stoga uspostavljena Operativna akcija "Koridor" koja je dala rezultate u vidu više od pet tisuća uhićenja međunarodnih kriminalaca koji se bogate na nesreći tih ljudi.

Provjeravali smo sve optužbe za nasilje nad migrantima

"Često smo i medijski bili optuživani za nasilje nad migrantima. To nije jednostavna situacija, ali smo svaku takvu optužbu provjeravali te argumentirano odbijali neopravdane napade na policiju. Epilog je da sada štitimo vanjske granice kao članica Schengena te smo potpuno svjesni naših novih zadaća", poručio je Božinović.

To se, naveo je on, prije svega odnosi na tzv. kompenzacijske mjere, novu liniju rada u policiji koja povećanim brojem službenika, ophodnji i tehničkih sredstava treba nadomjestiti ukidanje graničnih kontrola kod ulaska u Hrvatsku iz Slovenije i Mađarske.

"Ukupno 770 policijskih službenika radit će taj posao ciljano, na temelju analiza rizika i slijedno tome profiliranja osoba i vozila koje smatraju da trebaju provjeriti. U Istri je sedamdesetak pripadnika te nove linije", rekao je Božinović dodavši kako je samo u Istri policija u prvih pet dana provjerila 131 vozilo i 274 osobe.

Ukupno je otkriveno 111 nezakonitih migranata koji su posjedovali rješenja o povratku koji su odvraćeni od nezakonitog prelaska u Sloveniju, 81 osoba koja je namjeravala nezakonito ići u zemlje zapadne Europe bez statusa, izrazila je namjeru za međunarodnom zaštitom, tri osobe u nezakonitom boravku dobile su rješenja o protjerivanju na tri mjeseca, a nekoliko ih je procesuirano zbog nezakonitog posjedovanja droge.

"Za nas nema praznog hoda, jer smo svjesni odgovornosti koja prati naš rad. Ponosni smo na sve što smo postigli, a najviše na zadovoljstvo zbog ulaska u Schengen o kojem nije potrebno puno govoriti, jer se ono ovdje može opipati u zraku", zaključio je Božinović.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti