Božinović: Hrvatska policija pozicionirala se kao pouzdan partner

Slika /Vijesti/2022/04 travanj/14 travnja/Božinović 1.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da se akcija u kojoj je uhićeno više osoba zbog krijumčarenja 1,5 tona kokaina nije dogodila slučajno, ustvrdivši da se hrvatska policija pozicionirala kao pouzdan partner međunarodnim policijskim organizacijama.

Riječ je o jednoj od najvećih akcija, barem kad se radi o hrvatskoj policiji i organiziranom kriminalu, ustvrdio je Božinović na konferenciji za novinare i čestitao ravnatelju policije Nikoli Milini i istražiteljskom timu koji je u koordinaciji s Uskokom došao do takvog rezultata.

Hrvatska policija već nekoliko godina koordinira međunarodne akcije koje se tiču najtežih oblika kaznenih dijela, a u posljednjih četiri, pet godina razbila je čak 128 kriminalnih udruženja, istaknuo je Božinović.

"Hrvatska policija se pozicionirala kao jedan od najpouzdanijih partnera međunarodnih policijskih i drugih sigurnosnih organizacija na ovom dijelu Europe", ustvrdio je.

Istaknuo je da su ojačali suradnju s EUROPOL-om i američkim agencijama, te ojačali međusobno povjerenje. SAD nisu samo ukinule vize za nositelje hrvatskih putovnica već su Hrvatsku svrstale među tri europske države koje uživaju privilegij brzog prelaska granica, u prosjeku 90 sekundi, napomenuo je.

O padu drona - čuli ste eksperte i vještake

Za tržište narkotika Božinović je ocijenio da se širi, kao i akteri na tom tržištu na jugoistoku Europe, ali rezultati policije su najbolji otkad se vode statistike.

Upitan ima li ova akcija veze s uhićenjima u Srbiji, gdje je među pet osoba uhićen i narkobos Darko Šarić, rekao je da hrvatska policija surađuje s drugim državama, pa u ovom trenutku postoji mogućnost suradnje i u tom konkretnom predmetu.

Vezano za aplikaciju Sky, koja je navodno pomogla u hvatanju kriminalaca, rekao je kako nikakve aplikacije ne bi pomogle da nije bilo istraživačkog rada policajaca, koji traje vrlo dugo.

Inicijativa Mosta zakašnjela

Glede inicijative Mosta o smjeni tri ministra Božinović je ustvrdio kako je zakašnjela, a radi se o pokušaju dobivanja političkih poena na činjenici da se neke stvari znaju, nedostatku političke vizije i nekoj vrsti populizma.

Osvrnuo se i na rezultate istrage pada drona, odgovorivši novinarima, koji su ga pitali je li mu jasno što se to srušilo na Zagreb, da su čuli eksperte i vještake.

Poznate su činjenice, u dronu su bili bomba i upaljač, došlo je do rasprskavanja bombe zbog nekakve eksplozivne tvari, kazao je, dok nalaz Centra za vještačenja Ivan Vučetić nije pronašao tragove vojnog ni privrednog eksploziva.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti