Božinović: Nacionalna sigurnost nije ugrožena

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da je policijski službenik, osumnjičen u Uskokovoj akciji, udaljen iz službe te istaknuo da nacionalna sigurnost nije ugrožena. 

"Što se tiče policijskog službenika koji se spominje, on će tijekom današnjeg dana biti ili je već udaljen iz službe. To je standardna procedura, prije svega da ne bi utjecao na daljnji tijek postupka", rekao je Božinović novinarima nakon sjednice Vlade upitan o sinoćnjoj akciji Uskoka.

Božinović je pojasnio kako je to jedna faza u kojoj policija, u koordinaciji s Uskokom, provodi izvide i u sklopu toga određene dokazne radnje. "Tu ništa konkretnije ni kada govorimo o imenima niti mogu niti smijem govoriti", dodao je. Poručio je da kad policija skupi informacije, proslijedit će ih Uskoku te će zajedno obavijestiti javnost kada procjene da je trenutak za to.

U zadnjih pet godina - pet slučajeva otkrivanja službene tajne

Istaknuo je također da to pokazuje i snagu unutarnjeg praćenja svih eventualnih negativnosti u sustavu, rekavši da nije nikome drago kad se takve stvari događaju.

"Naravno da nije nikome drago kad se ovako nešto dogodi, ali ako se dogode, pozitivno je da se otkrivaju, da naš sustav kontrole praćenja funkcionira tako da sustav bude zaštićen od kompromitacije, ali i da se reagira na vrijeme", kazao je i dodao da nacionalna sigurnost nije ugrožena te podsjetio da je u zadnjih pet godina zabilježeno pet slučajeva otkrivanja službene tajne.

"Mi ćemo sigurno vidjeti što će sve od ovih izvida proizaći. Međutim, siguran sam da je sustav postavljen tako da se može detektirati i da se detektira onda kada on bude kompromitiran. To govori o tome da je on stabilan, čvrst i da nacionalna sigurnost nije ugrožena", naglasio je. 
Na upit kojim podacima su osumnjičeni imali pristup, Božinović  je odgovorio da u ovom trenutku ne zna.

"O tome ćete čuti kada dođe vrijeme. Ja niti to u ovom trenutku znam, niti da u ovom trenutku znam nešto, a ne znam, ne bi smio o tome javno komunicirati", poručio je.

Ponovio je i da bi ga to više brinulo da se to događa, a da to službe - krim policija, unutarnja kontrola u suradnji Državnim odvjetništvom i USKOK-om, ne bi detektirale. "To bi onda bio razlog za puno veću brigu", rekao je.

Božinović je kazao i da, što se tiče MUP-a i policije, godišnje se provodi oko 400 disciplinskim postupaka. Naglasio je i da ta činjenica govori da su policijski službenici stalno pod nadzorom, ne samo svojih nadređenih, već i posebnih službi kojima je to u opisu posla. Rekao je da je to normalno jer su policijski službenici 24 sata u kontaktu s građanima.

Zagreb turistički najsigurniji grad

Izrazivši zadovoljstvo učinkovitosti sustava, rekao je i da je Zagreb danas proglašen turistički najsigurnijim gradom.

Najavio je i da će ako treba i pooštravati sustave vezane za unutarnju kontrolu jer, kako je rekao, u svakom sustavu su najveća vrijednost ljudi, ali su oni nekad i najslabija karika. "To nije od jučer ili danas. To je tako od kada postoje državne službe i institucije", poručio je.

Istaknuo je i da imaju rezultate jer je policija, kada se govori o koruptivnom djelovanju, podigla učinkovitost kaznenih djela korupcije za više od 70 posto.  

Na pitanje hoće li pokrenuti istragu kako je to sve došlo u javnost, Božinović je odgovorio da tu ima više aktera koji su dobili pouku o pravnom lijeku. "U tijeku su izvidi i provode se određene dokazne radnje. Vidjet ćemo što će sve to pokazati", zaključio je.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti