Božinović o migrantskoj krizi u EU: Brojke blizu onima iz 2015. i 2016. godine

Brojevi ilegalnih ulazaka migranata na područje Europske unije ove se godine približavaju razini iz 2015. i 2016. godine, rekao je danas potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na konferenciji za medije nakon sastanka s bugarskim ministrom Demerdžijevom.

Ministar Božinović danas je primio potpredsjednika bugarske tehničke vlade za javni red i sigurnost i ministra unutarnjih poslova Ivana Demerdžijeva, a glavna tema bila je migrantska kriza.

Ministar je rekao da po svim pokazateljima kriza ne samo da ne jenjava, po pitanju ilegalnih ulazaka na teritorij Europske unije, nego su u prvim mjesecima 2023. brojevi veći nego što su bili prošle godine i približavaju se brojevima, posebno kad je riječ o azilu, iz 2015. i 2016.

Božinović je nastavio da migranti, kao i ranije, većinom dolaze s Bliskog istoka i sjevera Afrike, no da zbog liberalizacije viznog režima u susjedstvu, prije svega u Srbiji i BiH, stižu i stanovnici država poput Burundija i Kube.

„Samo prošle godine države članice EU-a zaprimile su gotovo milijun zahtjeva za međunarodnom zaštitom”, rekao je ministar.

Naglasio je kako su jedan od uzroka većeg broja migracija posljedice ruske agresije na Ukrajinu koje su poremetile svjetske ekonomske tokove i velik broj ljudi gurnule ispod granice siromaštva, ali i ugrozile opskrbu hranom upravo onih područja koje su već ranije imale takvih poteškoća.

Na veći broj dolazaka utjecali su i katastrofalni potresi u Turskoj i Siriji koji su se dogodili upravo na području gdje je boravio velik broj izbjeglica iz Sirije i drugih država.

„To nas sve skupa stavlja pred velik izazov. Europa se ne može zatvoriti, no Europa se mora nositi u borbi protiv ilegalnih migracija i protiv onih koji na toj nesreći zarađuju”, rekao je ministar Božinović, naglasivši da ni Bugarska ni Hrvatska ne mogu same rješavati to pitanje koje će dominirati ovom i sljedećom, izbornom godinom u EU-u.

U interesu Hrvatske da Bugarska i Rumunjska uđu u Schengen

Ministar Božinović istaknuo je da je u interesu Hrvatske, koja je s početkom godine postala članica schengenskog područja, da mu se što prije pridruže i Bugarska i Rumunjska.

Dodao je da to nije samo deklarativna volja i želja Hrvatske nego ona na tome intenzivno radi u suradnji sa Sofijom i Bukureštom.

Ministar Demerdžijev rekao je kako Bugarska vidi sve više razumijevanja iz Europske komisije i drugih članica Unije.

„Bugarska i Rumunjska u schengenskom prostoru ne bi bile samo znak dobre volje prema nama, nego i korist za sve druge države”, rekao je bugarski ministar, naglasivši da je podrška Hrvatske tom članstvu jako važna te da joj njezina iskustva i dobre prakse jako pomažu i iznimno su vrijedna.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti