Božinović: Od ponoći nove mjere u školama i sportu

Slika /Vijesti/2021/siječanj/29 siječnja/HN20210125888076.jpg

U posljednja 24 sata zabilježen je 561 novi slučaj zaraze koronavirusom. Krunoslav Capak rekao je kako smo u prvih pet dana ovoga tjedna imali 2619 novooboljelih, a prošli tjedan 3015 pa bilježimo pad broja novooboljelih od 13 posto i daljnji ublaženi silazni trend. Nova odluka o epidemiološkim mjerama u školama i sportu stupa na snagu u ponoć s 29. na 30. siječnja, objavio je Davor Božinović koji se nada da neće biti prosvjeda ugostitelja i vlasnika teretana čiji objekti i dalje ostaju zatvoreni.

Nova odluka o epidemiološkim mjerama u školama i sportu stupa na snagu u ponoć s 29. na 30. siječnja, objavio je načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović koji se nada da neće biti prosvjeda ugostitelja i vlasnika teretana čiji objekti i dalje ostaju zatvoreni.  

U odnosu na prethodno razdoblje, novina je povratak u učionice učenika viših razreda osnovnih škola te dopuštanje sportskih aktivnosti na otvorenom, u bazenima i balonima, no nema popuštanja mjera u ugostiteljskoj djelatnosti i fitness centrima.

Božinović je na konferenciji za novinare rekao kako se nada da, unatoč najavama, neće doći do prosvjeda ugostitelja i vlasnika teretana, kao ni otvaranja njihovih objekata 1. veljače.

"Ne vidim razloga da se nešto mijenja vezano za solidarnost. Za ugostiteljsku djelatnost nitko u svijetu nije pronašao recept. U zemljama EU ti su objekti zatvoreni još od listopada", rekao je Božinović.

Iako su trendovi dobri, poručio je, broj novozaraženih treba i dalje smanjivati vodeći računa o zdravlju i životima.

Vezano uz popuštanje mjera, epidemiološka struka postavila je prioritete i traži oprez zbog opasnosti od novih varijanti virusa i komplikacije u dostupnosti cjepiva.

"Epidemiolozi sugeriraju da se mjere popuštaju najprije u sportu i obrazovanju, zatim slijedi gospodarstvo i ostale djelatnosti", rekao je Božinović.

Kako bi svi bili zadovoljni, o korigiranju aktualnih mjera razgovarat će se uoči 15. veljače ako trendovi budu i dalje u silaznoj putanji i ne pojave se novi sojevi virusa.

Još nije razdoblje kada se virus počinje slabije širiti

"Vani je još uvijek zima, da je umjesto četiri stupnja 24 stupnja Celzija, sigurno bi terase bile otvorene. Ovo još nije razdoblje kada se virus počinje slabije širiti", ustvrdio je Božinović te istaknuo da "cilj nije nekome napraviti štetu, već ne ponoviti situaciju iz studenoga kada su nam bolnički kapaciteti bili na rubu izdržljivosti".

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak rekao je kako smo u prvih pet dana ovoga tjedna imali 2619 novooboljelih, a prošli tjedan 3015 pa bilježimo pad broja novooboljelih od 13 posto i daljnji ublaženi silazni trend.

Incidencija po županijama je prosječno 189 oboljelih na 100.000 stanovnika, a najviša je u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Utrošili smo gotovo 80.000 doza cjepiva, a do danas je zaprimljeno 409 prijava sumnji na nuspojave Pfizerovog cjepiva te 11 sumnji na cjepivo Moderne. Uglavnom su to lokalne reakcije, temperatura, bol na mjestu primjene i glavobolja.

Prva manja količina Pfizerovog cjepiva stigla ovaj ponedjeljak zbog čega je došlo do pomaka u docjepljivanju za tjedan dana, no svi će drugu dozu dobiti, ustvrdio je Capak.

Capak je rekao kako se danas očekuje registracija u EU AstraZenecinog cjepiva, a Hrvatskoj je najavljeno do kraja veljače 156.158 doza u tri tranše.

Što se tiče pregovora o nabavci drugih cjepiva, Capak kaže kako EU ne pregovara s kineskim proizvođačem, dok je ruski pokazao interes za registracijom cjepiva.

"Hrvatska je rezervirala 900.000 doza cjepiva Johnson&Johnson, koje se daje u jednoj dozi. Ostali proizvođači s kojima EU pregovara nude isporuku u vrijeme kada nama to ne odgovara", kaže Capak. Ostali proizvođači nude isporuku u četvrtom kvartalu ove i prvom iduće godine što je nama prekasno. 

Mjere protiv covida učinkovite i protiv gripe

Mjere koje se provode protiv covida učinkovite su protiv gripe, pa dosad nije izoliran ni jedan slučaj gripe u Hrvatskoj, dodao je ravnatelj HZJZ-a.

"Pregledali smo niz uzoraka i nismo pronašli niti jednu gripu. To ne znači da je ona nestala...Mjere protiv covida su učinkovite i protiv gripe jer se šire na isti način, kapljičnim putem i aerosolom. Maske ne štite sto posto ni od jedne respiratorne infekcije. Kad bi prisustvo gripe bilo veće, sigurno bi neki koji nose masku oboljeli, tako se to događa i sa covidom".

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako i dalje bilježimo pad broja novozaraženih covidom-19 iako je klinička slika hospitaliziranih i dalje teška.

"I dalje na tjednoj i dnevnoj bazi bilježimo pad novozaraženih što se odražava i na broj hospitaliziranih, koji je danas prvi put nakon dugo vremena ispod 1300. No dio bolesnika u bolnicama i dalje ima tešku kliničku sliku, a 121 je na respiratoru. To ukazuje da je klinička slika u zimskim vremenima teška. To dozvoljava oprezno razmišljanje o postupnom relaksiranju mjera, ali ne dozvoljava nam relaksirano ponašanje", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Kazao je kako treba imati u vidu to što su novi sojevi virusa, britanski i južnoafrički, u zemljama u našem susjedstvu te da imamo zastoj u cjepivu.

U Hrvatskoj 561 novi slučaj zaraze

U posljednja 24 sata zabilježen je 561 novi slučaj zaraze koronavirusom, a umrlo je 29 osoba, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Broj aktivnih slučajeva je 3117, među kojima je 1286 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je 121 na respiratoru.

U samoizolaciji je 15.389 osoba. Do danas je ukupno testirana 1.180.851 osoba, od toga 5020 u posljednja 24 sata.

Od početka epidemije u Hrvatskoj, zabilježeno je 231.539 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 4972 umrlo. Ukupno se oporavilo 223.450 osoba, od toga 588 u posljednja 24 sata.


Izvor: Hina/Vlada 

Pisane vijesti | Davor Božinović