Božinović: Odluke Stožera i Vlade u skladu s Ustavom i zakonom

Potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova i ravnatelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović kazao je danas kako su odluke i mjere stožera i Vlade oko koronavirusa bila u skladu s Ustavom i zakonima, te da ne vidi problem u pokretanju ocjene ustavnosti.

"Vlada je više puta ukazala da su naše odluke u skladu s Ustavom i zakonom, mi ćemo, kao što smo i do sada, na upite i traženje informacija odgovarali, tako ćemo i ubuduće, ne vidim problem", rekao je novinarima ministar Božinović nakon potpisivanja Sporazuma o jačanju zrakoplovne sigurnosti sa SAD-om.

Na pitanje nije li onda bila bolja mogućnost da se donijela odluka o izvanrednom stanju te da su se mjere i odluke donosile na razini Sabora, Božinović je kazao kako su tada imali sastanak sa svim klubovima zastupnika, pa i s oporbom, koji su požurivali izmjene Zakona o sustavu civilne zaštite kako bi stožer čim prije bio u funkciji.

"Taj zakon je dogovorom svih klubova prošao kroz saborsku proceduru, tako da nitko nije čak ni koristio vrijeme za raspravu u ime kluba", podsjetio je Božinović.

Na kritike oporbe da je stožer ispolitiziran, Božinović je naglasio da su rezultati koje je postigla Hrvatska posljedica činjenice da su odluke donesene na temelju struke.

"Dakle i u ime stožera je uvijek svaku odluku i svaku mjeru tumačila struka, prije svega epidemiološka. A ove kritike koje dolaze, nisam vidio da iza njih stoje epidemiolozi, čak ni oni koji su članovi stranke kojoj pripada gospodin Grčić", poručio je Božinović.

Nema obveze samoizolacije za one koji dolaze iz BiH

Najavio je da će Hrvatska, u skladu s odlukom EU-a koja danas raspravlja o preporukama opuštanja mjera na granicama, kao članica liberalizirati u određenoj mjeri režim prelaska granice.

"Sačekat ćemo razgovore u Bruxellesu, to će značiti ulazak u Hrvatsku na način da svi koji ulaze se pridržavaju epidemioloških mjera. Međutim to više ne bi značilo obvezu samoizolacije za one koji dolaze iz smjera BiH. Vrlo skoro, to očekujem najkasnije sutra", kazao je Božinović.

Istaknuo je da je trenutni cilj stožera gašenje žarišta tamo gdje se pojavljuju, ali da to ne znači da će se mjere za lokalne situacije primjenjivati za cijelu Hrvatsku. "Lokalna žarišta, lokalne mjere", kaže.

Dodao je da situacija u Đakovu pokazuje rezultate jer se broj zaraženih smanjuje.

"U ovoj situaciji se vrlo jasno vidi da je naš sustav na ovakvo otvaranje pripravan, da se donose izbalansirane mjere, i siguran sam da ćemo i u ovoj fazi suživota s koronavirusom pokazati da smo učinkoviti i među najboljima", naglasio je Božinović.

Hrvatska u završnoj fazi izuzeća od viza za SAD

Hrvatska je u završnoj fazi izuzeća od viza za SAD i unatoč covidu-19 nije zapostavila svoje vanjskopolitičke prioritete, rekao je ministar Božinović.

"Unatoč krizi uzrokovanoj bolešću covida-19 nismo zapostavili niti jedan vanjskopolitički prioritet", kazao je.
 
Podsjetio je na sporazume koje je Hrvatska potpisala s agencijama, uključujući FBI, DIA-u, zbog čega "sada stvarno možemo konstatirati da krećemo u završnu fazu" procesa izuzeća od viza. 

"Obje vlade vrlo predano rade. Ushićen sam jer smo unatoč covidu-19 i svim poteškoćama uspjeli zajednički raditi na našem partnerstvu i učinili smo veliki korak prema ulasku Hrvatske u Program izuzeća od viza", rekao je američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst.
Kohorst dodaje da bi se ulazak Hrvatske u program umjesto krajem ove godine mogao odgoditi za nekoliko mjeseci zbog zdravstvene krize. 

"Ne znamo hoće li se to dogoditi krajem ove godine ili par mjeseci kasnije, ali još uvijek smo fokusirani da se to dogodi krajem godine. Učinit ćemo sve što možemo."

Kohorst i Božinović potpisali su bilateralni Sporazum o suradnji za jačanje zrakoplovne sigurnosti između SAD-a i Hrvatske, korak prema putovanju hrvatskih državljana u Sjedinjene Države bez vize. 

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti | Davor Božinović