Božinović: Policija itekako angažirana u sigurnosti prometa na cestama, no to je širi fenomen

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je stanje sigurnosti u prometu u kontekstu nekoliko teških nesreća sa smrtnim posljedicama proteklog vikenda, a napose jučerašnje kod Vinkovaca.

Prema izvješću MUP-a  policijski službenici su prošlog vikenda od 1. do 3. studenoga, u nadzoru cestovnog prometa u cijeloj Hrvatskoj utvrdili ukupno 3.491 prekršaj, a u razdoblju od 30. listopada do 3. studenoga na hrvatskim prometnicama dogodilo se osam prometnih nesreća u kojima je poginulo 12 osoba. Osim toga jučer prijepodne u sudaru dva automobila na cesti Ostrovo-Tordinci, kod Vinkovaca poginulo je dvogodišnje dijete, dok su četiri osobe ozlijeđene, među njima i petogodišnja djevojčica.

„Hrvatska policija itekako je angažirana kada je u pitanju sigurnost prometa na cestama, provode se stalno akcije nadzora prometa, (…), međutim, promet je puno širi fenomen nego usko fokusirana problematika s kojom bi se trebala baviti policija“, rekao je Božinović u Vukovaru.

12 posto manje poginulih nego godinu ranije

Naglasio je kako policija ne održava ceste, ne određuje dopuštenu brzinu na prometnicama. Također policija nema, osim obvezne edukacije, ni prevelik utjecaj na ono što se o prometu može naučiti kod kuće, a onda i u svim stupnjevima odgojno obrazovnog procesa.

„Vidjeli ste po strukturi prometnih nesreća da su to mahom mladi ljudi, bilo ih je i bez prava na upravljanje osobnim vozilima, bez dozvola, dakle to su sve ponašanja i problemi na koje policija može djelovati samo represivno", rekao je ministar Božinović na upite novinara nakon potpisivanja Ugovora o početku obnove zgrade  Interventne policije Vukovarsko-srijemske županije u Vukovaru.

Podsjetio  je da je od 1. kolovoza na snazi dopunjeni Zakon o sigurnosti na cestama koji je donio rezultate pa je u 2019. godini ipak 12 posto manje smrtno stradalih nego godinu ranije, a manje je i prometnih nesreća.

Posebni policijski timovi za kriminalističke istrage ratnih zločina

Potpredsjednik Vlade komentirao je i problematiku procesuiranja ratni zločina, rekavši da se kao i svi ljudi dobre volje, kao i svi članovi hrvatske Vlade, neće osjećati dobro dok institucije ne otkriju počinitelje kaznenih djela vezano za ratne zločine.

„Činjenica je da se hrvatska policija u posljednje dvije godine organizirala - imamo posebne timove i po potrebi ojačavamo dodatnim službenicima koji se bave kriminalističkim istraživanjem vezanim za ratne zločine“, dodao je.

Božinović je naglasio da se, koliko je informiran, provode istraživanja u nekoliko smjerova koja bi mogla uroditi novim kaznenim progonima, a pojačao se i kontakt s lokalnim stanovništvom vezano za cijeli kompleks kaznenih djela ratnih zločina, ali i nestalih osoba iz Domovinskog rata.

Na pitanje o suradnji Hrvatske s Beogradom u razotkrivanju ratnih zločina tijekom velikosrpske agresije, istaknuo je kako je to stvar policijskog rada i da, kao ministar, o tome ne može govoriti jer to nije linija kojom ministar rukovodi.

„No, potičem policiju da koristi sve moguće kanale komunikacije koji mogu pomoći u razotkrivanju počinitelja kaznenih djela. Mislim da sigurno postoji prostor za napredak u suradnji. S povećanom učinkovitošću naše policije stvarat ćemo pritisak i utjecati i na druge policije da s nama moraju surađivati“, zaključio je Božinović.

Počinje obnova zgrade Interventne policije u Vukovaru, radovi vrijedni gotovo 6,5 milijuna kuna

Počinje obnova objekta Interventne policije u Vukovaru te je potpisan ugovor o radovima od ukupno 6,5 milijuna kuna. Prva faza bit će gotova do ožujka 2020., nakon čega će iz sadašnjeg sjedišta u Nuštru u Vukovar biti preseljeni pripadnici županijske Interventne policije.

Ugovor o izvođenju radova potpisali su danas u Vukovaru ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i direktor vukovarske tvrtke „Planum gradnja“ Đuro Bamburić.

Prva faza radova, vrijedna 3,5 milijuna kuna, uključuje obnovu podruma, prizemlja i prvog kata zgrade nakon čega bi 100-tinjak pripadnika Interventne policije Vukovarsko-srijemske županije uselilo u objekt, a radovi bi se potom nastavili na uređenju drugoga kata i potkrovlja.

„Postoji posebna veza između Vukovara i MUP-a“

Ministar Božinović izjavio je da je zadovoljan što projekt uređenja objekta i preseljenja Interventne policije u Vukovar ide svojim tijekom, zahvalivši se Ministarstvu državne imovine koje je zgradu u Vukovaru u svome vlasništvu prenijelo na MUP.

 „Postoji posebna veza između Vukovara i MUP-a. Nedavno smo odali pijetet za 97 poginulih policajaca u Vukovaru i siguran sam, kada bi mogli, i oni bi bili sretni što se premješta iz Nuštra najsnažnija i najobučenija postrojba koju hrvatska policija ima na područje grada Vukovara. To je i zahvala MUP-a gradu Vukovaru na svemu što je učinio u Domovinskom ratu, što su učinili hrvatski branitelji, među njima i brojni policijski službenici, počevši od Blage Zadre pa nadalje“, rekao je Božinović.

Zahvalio je i gradu Vukovaru i gradonačelniku Ivanu Penavi što sudjeluju u realizaciji projekta.

Ministar Božinović istaknuo je da će realizacijom projekta biti zadovoljni i stanovnici Vukovara. Jer, imati interventnu policiju na području grada, dodao je, predstavlja značajan iskorak prema osiguranju onoga što je policijski posao, prvenstveno javnog reda i mira i sigurnosti svih ljudi.

Penava: Izniman iskorak za grad Vukovar

 „Ovo je izniman iskorak za grad Vukovar jer na područje grada dolazi stotinjak interventnih policajaca. To znači i doseljavanje novih mladih obitelji u grad, ali i povećanu sigurnost što grad kao sjedište Vukovarsko-srijemske županije, sigurno dobiva s ovakvom vrhunskom postrojbom“, izjavio je nakon svečanog potpisivanja sporazuma vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti