Grlić Radman: Za Hrvatsku je bitno da ima mirno susjedstvo i stabilnost

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman koji je danas, zajedno s predsjednikom Vlade Plenkovićem,  u sklopu priprema za hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije održao sastanak s hrvatskim veleposlanicima, gostovao je večeras u emisiji Tema dana Hrvatske radiotelevizije.

Kazao je da su na sastanku u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova,  još jednom predstavljeni hrvatski prioriteti u tom razdoblju, a jedan od njih je, kako je istaknuto, jugoistok Europe.

"Naš je slogan snažna Europa u svijetu punom izazova. Radi se o europskoj inicijativi, da sve zemlje jugoistočne Europe, tzv. zapadnog Balkana, imaju europsku perspektivu, rekao je ministar i dodao kako je bitno i za Hrvatsku da ima mirno susjedstvo i stabilnost.

Rekao je kako je izjava Miroslava Škore predizborna stvar, ali naglašava kako je proširenje korist za sve te da treba utjecati na to da zemlje zapadnog Balkana ostvare standarde koje su usvojile Hrvatska i Slovenija.

"Hrvatska želi nesebično podijeliti svoja iskustva i znanja s tim zemljama. To je načelo solidarnosti",  naglasio je Grlić Radman.

Najavio je da će se u svibnju 2020.  u Zagrebu održati Summit jugoistočne Europe, na kojem će se razgovarati o zemljama zapadnog Balkana i podržati ih na putu prema EU.

"Sve te zemlje nisu u jednakom statusu. Jako nam je žao da nije bilo suglasja glede započinjanja pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, što je Hrvatska snažno zagovarala",  naglasio je.

Naveo je da ima kolegijalan odnos sa slovenskim ministrom vanjskih poslova, ali naglašava da ne bi previše problematizirao arbitražni spor kojeg Slovenija uvjetuje.

"Zeleno svjetlo Europske komisije za ispunjenje svih osam uvjeta je dokaz da je bilateralno pitanje pitanje granica između Hrvatske i Slovenije. Pozivam slovensku stranu da što prije sjednemo za pregovarački stol", naglasio je i dodao kako je ovo pravo vrijeme za pregovore.

Ulazak Hrvatske u zonu Schengena je u interesu Slovenije, zato što kada Hrvatska uđe u zonu, naše vanjske granice postaju granice Europske unije, a granica između Slovenije i Hrvatske postaje unutarnja granica između dviju zemalja članica unije", napomenuo je ministar.

"Mi smo zemlja koja je u stanju čuvati Schengensku granicu", naglasio je.

Na kraju,  ocijenio je da se Vlada na čelu s Andrejem Plenkovićem, aktivno bori protiv korupcije.

"Činjenica da imamo rast gospodarstva i rast BDP-a, dokaz je da je zemlja snažna i da se može suočiti s izazovima, a što se tiče vanjske politika, nikada nismo bolje stajali" zaključio je ministar Grlić Radman.

Izvor: HRT / Vlada


Pisane vijesti | Gordan Grlić Radman