Božinović: Suradnja sa Slovenijom odlična, ulaske u Hrvatsku potrebno i dalje imati pod nadzorom

Slika /Vijesti/2020/05 svibanj/16 svibnja/EYIkvJ9XgAAbT34.jpg

Ministri unutarnjih poslova Hrvatske i Slovenije, Davor Božinović i Aleš Hojs, danas su u slovenskom Ormožu održali sastanak na kojem su potvrdili odličnu suradnju dviju strana.

Jedna od tema bila je kriza izazvana epidemijom koronavirusa, a prema Božinovićevim riječima, ministarstva unutarnjih poslova obiju susjednih zemalja na dnevnoj su bazi rješavala sva pitanja koja su opterećivala građane i gospodarstvo.
„Mi smo bili prvi u Europi koji su omogućili konvoje, kamionski promet robe, prije nego druge članice EU, prije nego što je to postala preporuka Europske komisije. Nije praktički bilo zastoja prometa”, kazao je Božinović.

Ulazak drugih državljana pa i iz Slovenije, potrebno i dalje imati pod nadzorom

Policijsku suradnju dviju država ocijenio je odličnom, podsjetivši da su se sada i granice otvorile te iznijevši podatak da su od sinoć u Hrvatsku ušle dvije tisuće građana Republike Slovenije.

„Razgovor je bio konstruktivan i nadam se da će doprinijeti da slovenski državljani slobodno prelaze granicu u sljedećim danima i tjednima”, kazao je slovenski ministar Hojs i dodao da ga je Božinović obavijestio da su procedure na granici pretežna posljedica činjenice da hrvatski epidemiolozi procjenjuju da je za ulazak drugih državljana, pa tako i iz Slovenije, potrebno i dalje imati pod nadzorom lokacije na kojima će oni biti te da je zato uspostavljen kontrolni režim u kojem hrvatska policija zahtjeva adresu i broj za kontakt.

„Za razliku od slovenskog dijela javnosti, koji se vrlo glasno protivio da bi slovenska policija lako dobivala podatke gdje je tko u karanteni, na hrvatskoj strani nema takvog problema. Tamo su svjesni da je u vrijeme korone bilo potrebno uspostaviti relativno strog i jasan nadzor nad onima u karanteni”, kazao je Hojs.

Ilegalne migracije bitno su smanjene, ali nisu prestale

Kada je riječ o ilegalnim migracijama, one tijekom korona krize nisu prestale, iako su se bitno smanjile, kazao je Božinović dodavši da je Hrvatska sprječavala ilegalne migracije na granici prema BiH i prema Srbiji.

„Očekujemo da bi s popuštanjem mjera vezanih uz korona krizu i s povećanjem mobilnosti, prije svega u ovom trenutku između Hrvatske i Slovenije, moglo doći do novih pokreta migranata”, rekao je Božinović, a Hojs je dodao da je Božinović potvrdio da vraćanja migranata sa slovenske na hrvatsku stranu nije problematično.

„Sve ilegalne migrante koji ne žele azil u Sloveniji, bez problema ćemo vratiti na hrvatsku stranu“, kazao je Hojs.

Ulazak Hrvatske u Schengen interes je i Slovenije i Europske unije

Jedna od tema sastanka bio je ulazak Hrvatske u Schengen, a Božinović je ustvrdio da je to interes ne samo Hrvatske, već i Slovenije, ali i Europske unije.

„Mi smo se i u ovom slučaju uvjerili da su svi sigurnosni, pa i zdravstveni problemi epidemije, transnacionalni. Niti virusi niti bilo što drugo, od terorizma do ilegalnih migracija, ne poznaje granice i jedini način učinkovitog, efikasnog suprotstavljanja tome je suradnja koja nema alternative”, zaključio je.

Stav Slovenije je da je potrebno osigurati sve tehničke uvjete da ulaz u schengenski prostor bude moguć, kazao je Hojs dodavši da su u većoj mjeri tehničke pretpostavke ispunjene.

„Novi prijedlog koji je predstavila Njemačka, buduća predsjedavajuća Europskom unijom, ide u tom smjeru i interes Slovenije je da se schengenska granica u razumnom roku preseli na granicu Hrvatske i Srbije. Ministru sam rekao da ukoliko Slovenija utvrdi da schengenski nadzor buduće vanjske granice ne ide kako je očekivano, u svakom smo trenutku spremni ponovo uvesti kontrole koje su potrebne”, istaknuo je slovenski ministar.

(Izvor: HINA/Vlada)
 

Pisane vijesti