Horvat: Industrija će biti glavni pokretač gospodarskog oporavka u EU

Na neformalnoj videokonferenciji ministara članica EU nadležnih za konkurentnost gospodarstva, koju je u petak organiziralo hrvatsko predsjedništvo EU u Zagrebu, razgovaralo se o zajedničkom planu gospodarskog oporavka nakon pandemije.

Istaknuto je da će industrija, s adekvatnim ulaganjima, postati pokretač oporavka u EU, a zaključci s današnje konferencije pomoći će Europskoj komisiji pri finalizaciji dugo očekivanog plana oporavka.

„Nadolazeći mjeseci biti ključni u oblikovanju budućnosti europske industrije. Budući da se zdravstvena kriza postepeno povlači, važno je izbjeći neusklađeni oporavak, imajući u vidu snažnu gospodarsku međuovisnost Europe”, rekao je  ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, koji je predsjedao današnjom videokonferencijom.

Sastanku su prisustvovali i izvršna potpredsjednica Europske komisije Margrethe Vestager te povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton.

Zajednički plan oporavka

Fokus razgovora bio je na zajedničkom planu oporavka, koji je krajem lipnja predstavili predsjednici Europskog vijeća i Europske komisije. Plan se sastoji od četiri ključna područja djelovanja: potpuno funkcionalno i revitalizirano jedinstveno tržište, dosad nezabilježeni investicijski napori, globalno djelovanje i djelotvoran sustav upravljanja.

Postignut je konsenzus kako će zelena tranzicija i digitalna transformacija imati središnju i prioritetnu odluku u ponovnom pokretanju I modernizaciji europskog gospodarstva. Ulaganje u čiste i digitalne tehnologije, u kontekstu kružnog gospodarstva, pomoći će otvaranju novih radnih mjesta i ponovnom ekonomskom rastu.

Ministri su istaknuli kako je trenutna kriza pokazala da je europska industrija prilagodljiva i otporna, no otkrila je i da industrija EU uvelike ovisi o dobavljačima iz trećih zemalja te je stoga ranjiva. Zbog toga su potrebni daljnji napori za smanjenje te ovisnosti, posebno u sektorima od strateške važnosti, kao što su medicinski proizvodi i telekomunikacijske komponente, navodi se u priopćenju.

Važnost digitalne povezanosti

„Kako bismo ponovno pokrenuli gospodarstvo, od ključne je važnosti omogućiti digitalnu povezanost, jednake uvjete između trećih zemalja i zemalja članica EU, kao i osigurati otpornost digitalnih kapaciteta u Europi“, izjavila je izvršna potpredsjednica Europske komisije Margrethe Vestager.

„Moramo se usmjeriti na industrijski ekosustav budući da je u našem najvišem interesu imati snažno i konkurentno jedinstveno tržište. Naš je prioritet odgovoriti na krizu tako što ćemo iz nje izaći zajedno, jači i s jednom zajedničkom vodiljom - solidarnost“, dodao je i povjerenik za Unutarnje tržište
Europske komisije Thierry Breton.

Zajednički stav sudionika konferencije je kako će industrija, s adekvatnim ulaganjima, postati pokretač oporavka u EU.

Ulaganja u oporavak trebala bi pružiti potreban poticaj gospodarstvu te istovremeno potaknuti zelenu i digitalnu transformaciju. Važno je da taj oporavak bude usmjeren prema sektorima koji su najpogođeniji krizom i onima koji predstavljaju potencijal za inovacije, rast i nova radna mjesta, zaključuje se u priopćenju.
 
Izvor: Hina / Vlada
 
 

Pisane vijesti | Ekonomija | Darko Horvat