Božinović u Moskvi: Bilateralni odnosi u uzlaznoj putanji

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović sastao se u utorak u Moskvi s ruskim ministrom unutarnjih poslova Vladimirom Kolokoltsevim

Nakon što su u listopadu 2017. u Sočiju potpisali Protokol o suradnji između dvaju ministarstava te nakon posjeta izaslanstva hrvatskog Ravnateljstva policije Moskvi u ožujku 2019. na kojemu su s ruskim kolegama raspravljeni modaliteti provedbe Protokola, ministri su uz mogućnost jačanja sigurnosne i policijske suradnje razgovarali i o drugim temama od zajedničkog interesa. 

Bilateralni odnosi dviju zemalja ocijenjeni su dobrim i u uzlaznoj putanji, a posebno je istaknuto da je broj ruskih turista u Hrvatskoj ove godine porastao za 10 posto u odnosu na prethodnu godinu, te da su tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva 2018. u Rusiji doprinos u očuvanju sigurnosti dali su i hrvatski policajci.

Na sastanku je bilo govora i o gospodarskim odnosima Rusije s Hrvatskom i EU, predsjedanju Hrvatske Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine, a razmijenjena su i mišljenja o borbi protiv terorizma, aktualnom stanju u Siriji te stanju u jugoistočnoj Europi i migracijama. 

Protokol o suradnji dvaju ministarstava 

Božinović je ruskog kolegu izvijestio i o pripremama Hrvatske za članstvo u šengenskom području te zahvalio Rusiji na brzoj ratifikaciji izmjena bilateralnog Sporazuma o uzajamnim putovanjima kojima je taj sporazum usklađen sa Sporazumom između EU i Rusije o olakšanom izdavanju viza. To je bila jedna od preporuka u području zajedničke vizne politike koju je Hrvatska ispunila u okviru tehničkih priprema za članstvo u šengenskom prostoru.

Ministri su dogovorili produženje Protokola o suradnju dvaju ministarstava te njegovo potpisivanje prilikom uzvratnoga posjeta ministra Kolokoltseva Republici Hrvatskoj. 

Prije sastanka s ruskim kolegom Božinović je u Moskvi posjetio Glavnu upravu policije gdje je predstavljen rad Situacijskog centra koji je izgrađen za potrebe sigurnosnog nadzora tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva 2018.

Izvor: Hina

Pisane vijesti | Davor Božinović