Božinović: Ublažavanje mjera ovisi o smanjenju broja zaraženih

Slika /Vijesti/2020/12 prosinac/10 prosinca/HN20201209833545.JPG

Potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović osvrnuo se danas na epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, kazavši da neće doći do ublažavanja mjera za predstojeće božićne i novogodišnje blagdane te da ono ovisi o trendovima smanjenja broja zaraženih.

"Ublažavanje mjera može biti povezano jedino s jasnim trendovima smanjenja broja novozaraženih", rekao je, dodavši da Hrvatska trenutno nije u takvoj situaciji te da brojevi i dalje lagano rastu.

"I danas je stotinjak zaraženih više u odnosu na jučerašnji dan. U svakom slučaju ovogodišnji i Božić i Nova godina neće biti na tragu onih od prošlih godina. Vidjet ćemo kakvi će biti trendovi sljedećih dana i tjedana. Svakodnevno pratimo situaciju, ali sigurni smo da to neće rezultirati nekakvim popuštanjem", kazao je Božinović.

Pad novozaraženih mora biti jasan i trendovski

Pojasnio je kako pad mora biti jasan i trendovski da bi se mjere ublažile.

"Moramo vidjeti iz dana u dan da trend novozaraženih pada, a sadašnje dnevne brojke u ovom trenutku nisu blizu tog scenarija", dodao je Božinović. 

Upitan zašto se antigenski testovi ne ubrajaju u dnevni broj novozaraženih, ministar je podsjetio da su standard izvješćivanja i na europskoj razini PCR testovi. Kazao je da je započela distribucija antigenskih testova po svim županijama i da će se po planu antigenski testirati korisnici i zaposlenici ustanova za socijalnu skrb, prije svega domovi za starije i nemoćne. Dodao je kako je u Varaždinu krenulo testiranje po poduzećima, osobito u onima s većim brojem zaposlenika.

Potpredsjednik Vlade osvrnuo se i na neke najave proslave Nove godine u hotelima, rekavši da ga je ta vijest iznenadila. "To je potpuno suprotno logici koju pokušavamo prenijeti svih ovih dana građanima Hrvatske i pravnim subjektima. Hoteli su ostali jer država mora funkcionirati i poslovni ljudi moraju dolaziti, ali to je potpuno medicinski kontranidicirano bilo kakvoj zabavi", kazao je Božinović. Rekao je i da će ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, koja danas ima sastanak s predstavnicima udruga hotelijera prenijeti njegovu poruku.

Vlada nema problema u radu, s premijerom komuniciramo online 

Ministar je istaknuo da Vlada nema problema u radu zbog toga što je predsjednik Vlade Andrej Plenković u izolaciji nakon zaraze koronavirusom. Pojasnio je da za sve što je trebalo reći i za ono što će se i dalje komunicirati postoji glasnogovornik Vlade. 

Podsjetio je da je premijer Plenković jučer održao sjednicu Vlade online. "Nastavit ćemo funkcionirati na taj način", dodao je Božinović.

Potpredsjednik Vlade nije htio komentirati prijedlog predsjednika Zorana Milanovića da ne otputuje u Bruxelles kako bi predstavljao Hrvatsku na sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu, već će to napraviti slovenski premijer Janez Janša. ''Ja sam ministar u Vladi, a predsjednici vlade i republike već su se dogovorili oko tog pitanja pa prema tome sa svoje pozicije nemam što komentirati'', kazao je Božinović.

Osvrnuvši se i na kritike oporbe na rad stožera i njihov prijedlog da se i oni uključe u buduće odluke stožera, Božinović je ocijenio da je dobrodošao svaki konkretan prijedlog za bilo kakvu odluku. ''Takve prijedloge nisam dosad vidio ni od oporbe niti od drugih aktera koji komuniciraju ovu temu u javnom prostoru. Bilo kakav konkretan prijedlog bismo sigurno razmotrili'', zaključio je Božinović.

Stožer: U Hrvatskoj 4620 novih slučajeva zaraze koronavirusom
 
U posljednja 24 sata zabilježeno je 4620 novih slučajeva zaraze koronavirusom te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 24851, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.
 
Među njima je 2754 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 296 pacijenata.
 
Preminule su 53 osobe.
 
U samoizolaciji je trenutno 62270 osoba.
 
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 163992 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 2420 preminulo, ukupno se oporavilo 136 721 osoba od toga 3466 u posljednja 24 sata.

Do danas je ukupno testirano 849 714 osoba, od toga 12095 u posljednja 24 sata.
 
Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Davor Božinović