Božinović: Vlada bilježi pozitivne trendove i ide svojim putem

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović poručio je danas, komentirajući zahtjeve za povećanjem plaća prosvjetnim radnicima, da su Vlada i HDZ, kao vodeća stranka vladajuće većine, spremni na sve političke izazove, pa i na mogućnost prijevremenih parlamentarnih izbora.

Novinari su ga pitali kakva je budućnost Vlade s obzirom na to da dva partnera u vladajućoj većini javno idu protiv Vladinih odluka i postavljaju zahtjeve premijeru Andreju Plenkoviću, na što je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova ustvrdio da ova Vlada, "za razliku od vlada koje smo naslijedili", bilježi pozitivne trendove.

"U svakom segmentu se vidi pomak i taj je pomak posljedica odgovornog pristupa, uključujući i stalno podizanje plaće, ali u mjeri u kojoj je to realno moguće i u kojoj se ne izdvaja jedna kategorija na štetu neke druge kategorije državnih ili javnih službenika. Mi bismo voljeli kad bi bilo više novaca, kad bi se moglo još više izdvojiti, ali put kojim ide ova Vlada je realističan. Mi s ovim stvaramo pretpostavke za veći gospodarski razvoj, bolji kreditni rejting, manje kamate, otplaćujemo dugove nekih ranijih vlada, i to je jedini put", rekao je.

Vlada je spremna na sve političke izazove

Na upit smatra li da Vlada može opstati "uz sve ove ucjene", Božinović ponavlja kako Vlada ima svoj put i "ide tim putem”. "Ako se bilo što ispriječi na tom putu, mi kao vladajuća stranka, nositelj koalicije, sigurno smo spremni na svaki politički izazov", poručio je Božinović.

Na primjedbu novinara kako se i u samom HDZ-u mogu čuti ocjene da bi se, s obzirom na takve ucjene, trebalo ići na prijevremene izbore, ali da Plenković nema dovoljno hrabrosti "da to prelomi", Božinović odgovara kako je to apsolutno netočno.

"To je apsolutno netočno. Mi svi razgovaramo i ovo što sam vam kazao je mišljenje svih u Vladi, naravno i predsjednika Vlada. I stranke, naravno", odgovorio je Božinović. Vladina je politika da, sukladno mogućnostima, u mjeri u kojoj je to moguće horizontalno poveća plaće svim službama, naglasio je.

"Država je država kad ima vojsku, prosvjetu, policiju i sve druge potrebne službe i zanimanja. Tako da je bilo kakvo izdvajanje jednih na račun drugih ne samo nepotrebno, već je i štetno stvarati nekakve tenzije između različitih skupina u društvu", ocijenio je.

MUP podigao plaće nekim službenicima bez povećanja proračuna

Istaknuo je kako je MUP kroz interne preraspodjele podigao plaće određenim kategorijama policijskih službenika, bez da je povećan proračun Ministarstva.

"Ako radite reformski, ako prepoznajete izazove budućeg vremena, onda se na taj način organizirate. Uvjeravam vas da takav pristup može dati rezultat. MUP je među ministarstvima s najvećim brojem državnih službenika i namještenika i ako mi možemo, onda sam siguran da mogu i drugi", naglasio je.

Upitan znači li to da ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak poručuje "imate to što imate u ministarstvu, negdje spustite, negdje povisite", Božinović je dogovorio da ne može govoriti o drugim ministarstvima jer nije upoznat s njihovim mogućnostima te ponovio na koji način je MUP podigao plaće dijelu svojih zaposlenih.

"Moji suradnici, pogotovo oni koji se bave materijalno financijskim poslovanjem, i u ovom trenutku promišljaju kako da, bez da vučemo za rukav ministra financija Marića ili ne znam koga drugoga u Vladi, stvorimo nekakav prostor da bismo još neku od kategorija hrvatske policije nagradili s onim što zaslužuju, a to su veće plaće", zaključio je Božinović.

Izvor: Hina / Vlada 

Pisane vijesti | Davor Božinović