Božinović za HTV: Na dobrom smo putu da se ukinu vize za SAD

U središnjem Dnevniku HTV-a potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova i ravnatelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović govorio je o dosad poduzetim mjerama Stožera u borbi protiv COVIDA-19, sastanku s predstavnicima glazbene industrije i ugostiteljskih djelatnosti te ostalim aktualnim temama
 
"Što se tiče današnjeg sastanka mi smo pokazali koliko je Stožer spreman daleko ići u dijalogu, a dijalogu nema alternative. Ono što je danas bilo jasno svim sudionicima tog sastanka je da smo svi na istom poslu, da nam je svima cilj isti, kazao je Božinović gostujući u Dnevniku HTV-a.
 
Taj cilj je, kazao je, s jedne strane da se ne povećava značajno broj novozaraženih osoba u Hrvatskoj, a s druge strane da u ovakvim uvjetima "pokušavamo zajednički vidjeti koje su to okolnosti u kojima sve te djelatnosti mogu nastaviti svoj rad."
 
Moramo svi u ovome nešto naučiti i prilagoditi se
 
Na pitanje razmišlja li o nekim jačim mjerama, Božinović je odgovorio kako su jače mjere za neke situacije koje se, nadaju se, mogu izbjeći ako se pridržavamo mjera koje se u konačnici uvijek svedu na isto.
 
"Koliko se održava distanca, higijena ruku, nosa, maske u zatvorenim prostorima. Ako se to može, naravno u nekim situacijama kao što je rad kafića, klubova - to nije normalna okolnost za njihovo poslovanje, međutim, moramo svi nešto u svemu ovome naučiti i prilagoditi se, kazao je Božinović.
 
Na pitanje kakve se buduće epidemiološke preporuke mogu očekivati u vezi vjerskih okupljanja, budući da su pred nama Svi sveti, Božić, rekao je da su velika okupljanja uvijek rizik te da treba imati u vidu i šire okolnosti - ne samo vjerski događaji koji sami po sebi prolaze bez relativno velikih rizika.
 
"Međutim, dolasci, odlasci, pogotovo za Sve svete, autobusi, to je nešto o čemu trebamo voditi računa", kazao je.
 
Lokalna žarišta - lokalne mjere
 
Na pitanje je li se razmišljalo o uvođenju parcijalnog lockdowna ondje gdje su žarišta Božinović je rekao da su lokalni stožeri, prije svega na županijskoj razini, predlažu mjere. Lokalna žarišta - lokalne mjere. To znači jedan veći napor za sve koji su uključeni u ovaj posao, međutim mislim da je to ispravno i to je odgovor na pitanje kako izbjeći širi lockdown.
 
Božinović je komentirao i današnje Pompeove najave da će državljani RH moći ići u Ameriku bez vize, nakon što se riješe određene administrativne stvari.
 
"Zadovoljni smo s napretkom, kazao je Božinović te dodao kako je dosta sporazuma i dogovora potpisano i postignuto te da su hrvatska i američka strana u razdoblju lockdowna održale kontakt.
 
Na dobrom smo putu da se ukinu vize za SAD
 
"U ovom trenutku možemo reći da smo pri samom kraju, sporazumi o kojima se govori, implementacija vezano za razmjenu sigurnosnih podataka" - to je sve u završnoj fazi, rekao je Božinović.
 
Smatra kako smo na dobrom putu da se ukinu vize za SAD. A na pitanje očekuje li pokušaj većeg proboja migranata prema RH, rekao je da hrvatska policija čuva granicu.
 
Bilježimo 39 % više pokušaja ilegalnih ulazaka u RH
 
"Ove godine bilježimo nekih 39% više pokušaja ilegalnih ulazaka u RH, gdje su migranti spriječeni u tom naumu - što je veliko povećanje s obzirom na činjenicu da skoro dva mjeseca nije bilo nikakvih prelazaka, jer su svi bili zatvoreni i u Europi i u BiH, kazao je.
 
"Mi smo nastavili sve vrijeme s obučavanjem, s opremanjem hrvatske policije. Spremni smo za svaki scenarij, međutim nadamo se da će se to izbjeći kada govorimo o zimskim mjesecima ipak tehnika doći do punog izražaja, dodao je.
 
Novi pakt o migracijama i azilu sadrži činjenicu da ima velik broj ekonomskih izbjeglica te zaštitu vanjskih granica EU-a.
 
Na pitanje o nadolazećim izborima u SDP-u, Božinović je kazao da smatra da će SDP-u, kako bi se suprotstavio Andreju Plenkoviću, trebati više od jednih predsjedničkih izbora.
 
Izvor: HRT / Vlada
 

Pisane vijesti