Braniteljima i obiteljima poginulih branitelja u Karlovcu 31 stan, a u Dugoj Resi kuća

U karlovačkoj četvrti Grabiku 31 obitelj uselila je danas u stanove po programu stambenog zbrinjavanja stradalnika Domovinskog rata, a u Dugoj Resi je stopostotnom ratnom vojnom invalidu Dragi Mariću dodijeljena u najam potpuno prilagođena kuća.

KARLOVAC, 12. svibnja 2005. (Hina) - U karlovačkoj četvrti Grabiku 31 obitelj uselila je danas u stanove po programu stambenog zbrinjavanja stradalnika Domovinskog rata, a u Dugoj Resi je stopostotnom ratnom vojnom invalidu Dragi Mariću dodijeljena u najam potpuno prilagođena kuća.

Rješenja i ključeve za kuću i stanove braniteljima je uručila potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor uz riječi da su oni to i zaslužili "jer bez njihovih žrtava Hrvatska ne bi bila slobodna, samostalna, neovisna, demokratska i europska".

U Grabriku, u Ulici kralja Zvonimira, trideset stanova preuzeli su ratni vojni invalidi tjelesnog oštećenja od 30 do 80 posto i jedan stan obitelj poginulog hrvatskog branitelja. Vrijednost je zgrade devet milijuna i 300 tisuća kuna. Ratni vojni invalidi otplaćivat će stanove po cijeni od 700 eura po četvornom metru stana, umanjenoj za postotak invalidnosti.

U izjavi za medije nakon svečanosti potpredsjednica Kosor rekla je da stambeno zbrinjavanje HRVI-a i obitelji poginulih, zatočenih i nestalih branitelja ide presporo jer na zbrinjavanje čeka još 12.000 obitelji.

"Kod većine zgrada postoje problemi s kvalitetom radova, pa se gubi i vrijeme i novac na sanaciju nedostataka i takva praksa jednostavno mora prestati", rekla je najavivši početak izgradnje stambenih zgrada za stradalnike Domovinskog rata u nekoliko gradova, među prvima u Trogiru.

Pozvala je gradove i općine da ozbiljnije i žurnije pristupe rješavanju preduvjeta za početak gradnje, od dodjele zemljišta do gradnje infrastrukture, jer će prioritet imati jedinice lokalne samouprave koje prve budu sve pripremile kako treba.

Podsjetila je da je Vlada prošle godine donijela odluku za umanjenje otkupne cijene stanova na područjima posebne državne skrbi i u gradovima manjima od 10.000 stanovnika - za trideset posto.

Novim stanarima zgrade sreću u životu poželjeli su i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić, župan Nedjeljko Strikić, gradonačelnik Božo Joha i drugi uzvanici.



Pisane vijesti