Predsjednik Vlade otvorio spomen-park dr. F. Tuđmana u Velikoj Gorici

Predsjednik Vlade Ivo Sanader otvorio je danas u Velikoj Gorici spomen-park prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i otkrio njegovu bistu, istaknuvši kako je Tuđman vodio Hrvatsku u velikim povijesnim danima njezina samostaljenja, obrane i međunarodnog priznanja i bio jedan od njezinih najvećih sinova.

Prenosimo s Hine:

VELIKA GORICA, 13. svibnja 2005. (Hina) - Predsjednik Vlade Ivo Sanader otvorio je danas u Velikoj Gorici spomen-park prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i otkrio njegovu bistu, istaknuvši kako je Tuđman vodio Hrvatsku u velikim povijesnim danima njezina samostaljenja, obrane i međunarodnog priznanja i bio jedan od njezinih najvećih sinova.

Na taj način izražavamo poštovanje dr. Tuđmanu koji je još 1989. postavio kao ciljeve - osamostaljenje Hrvatske i njezin ulazaka u tadašnju Europsku zajednicu. Prvi je cilj ostvaren nakon blistavih pobjeda u vojnoredarstvenim akcijama "Bljesak" i "Oluja" i nikome nećemo dopustiti da mijenja istinu o tome, naglasio je Sanader.

Ostvarenje drugog cilja - ulaska Hrvatske u EU - nije lako i Vlada čini sve što je u njezinoj moći da ga ostvari i pritom je potrebno podnijeti i žrtve, no Hrvatska nema alternative, rekao je Sanader.
Dodao je da njegova vlada nastoji osigurati da Hrvatska bude stabilna, demokratska i prosperitetna zemlja. Podsjetio je i na doprinos blagopokojnog pape Ivana Pavla II. koji je dao golemi doprinos osamostaljenju Hrvatske njezinim priznavanjem i potpori na njezinom putu u EU.


Predsjednik HDZ-a najavio je da će HDZ u Velikoj Gorici na predstojećim izborima pobijediti SDP Ivice Račana i Tonina Picule, koji, kako je rekao, svojim istupima žele obezvrijediti dosad učinjeno u tom gradu.

Ministar financija Ivan Šuker, podsjećajući na učinjeno u proteklom mandatu u Velikoj Gorici, istaknuo je da je taj grad dobio priznanje "srebrni cvijet" kao jedan od najljepših izvan EU-a. To nije bilo priznanje provinciji, kako neki tvrde, nego gradu s europskim štihom, rekao je Šuker.

Sanader je u izjavi novinarima rekao kako je sramota da Zagreb još uvijek nema trg dr. Franje Tuđmana, niti njegov spomenik te je dodao kako očekuje da će se to promijeniti nakon lokalnih izbora i da će nova gradska vlast prihvatiti njegov prijedlog o tome.

Skupu su bili nazočni i ministar kulture Božo Biškupić i saborski zastupnici, a nazočne je pozdravio i velikogorički gradonačelnik Franjo Sever.



Pisane vijesti