Predsjednik Vlade otvorio radove u Žednome u sklopu Ekoprojekta Kaštelanski zaljev

Predsjednik Vlade Ivo Sanader otvorio je danas u Žednome na otoku Čiovu radove na gradnji hidrotehničkog tunela Čiovo čime je i službeno počela izgradnja trećeg podsustava kanalizacijskog sustava Kaštela - Trogir u sklopu Ekoprojekta Kaštelanski zaljev, vrijednog 56 milijuna eura.

Prenosimo s Hine:
ŽEDNO NA ČIOVU,12. svibnja 2005.(Hina) - Predsjednik Vlade Ivo Sanader otvorio je danas u Žednome na otoku Čiovu radove na gradnji hidrotehničkog tunela Čiovo čime je i službeno počela izgradnja trećeg podsustava kanalizacijskog sustava Kaštela - Trogir u sklopu Ekoprojekta Kaštelanski zaljev, vrijednog 56 milijuna eura.


Hidrotehnički tunel, dug 2772 metra, jedan je od najvažnijih objekata kanalizacijskog sustava kojim će se otpadne vode Kaštela i Trogir odvoditi do uređaja za pročišćavanje voda na izlazu tunela u uvali Orlice na južnoj strani otoka odakle će se podmorskim ispustom odlagati na morsko dno.

Vrijednost radova na tunelu iznosi 57 milijuna kuna, a financirat će se zajmom Svjetske banke i domaćim sredstvima od kojih je 22,5 milijuna kuna osigurano državnim proračunom.

"Ovo je povijesni projekt koji nismo pokrenuli radi izbora, jer ćemo ih svejedno dobiti - i ove lokalne i parlamentarne kada budu", rekao je Sanader, koji je naglasio kako je Kaštelanski zaljev, kojega se nekada zvalo hrvatskom Kalifornijom, do kraja 20. stoljeća bio sustavno uništavan prekomjernom industrijalizacijom zbog čega se tu više nije mogli ni kupati u moru. Upravo zbog toga, istaknuo je, iza tog projekta stala bi svaka vlada.

"Ekoprojektom ispravljamo ono što je do sada bilo loše kako bismo riješili najvažnije probleme i zadovoljili razinu zaštite okoliša kakva se očekuje od zemlje koja je u samom svjetskom turističkom vrhu", rekao je premijer.

Dodao je kako Split, Trogir i Kaštela čistim morem i zaštićenim okolišem prestaju biti samo mjesta za tranziciju turista i nautičara, što predstavlja velik iskorak prema trajnom rješavanju dugo zanemarivanog problema odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda i zaštite Kaštelanskog zaljeva.

Hidrotehnički tunel gradi splitska poslovna udruga, koju čine Konstruktor-Inženjering, Brodomerkur i HEP- Elektrodalmacija-Split.

Izgradnja hidrotehničkog tunela Čiovo trebala bi biti dovršena u roku 22 mjeseca.

U sklopu kanalizacijskog sustava Kaštela - Trogir gradit će se još tri podsustava te uređaj za pročišćavanje i crpna stanica u Divuljama, kojima će se upravljati sustavom daljinskog nadzora.

Ukupna je vrijednost tog kanalizacijskog sustava 177 milijuna eura od čega je 63 posto osigurano iz domaćih izvora, a ostatak iz zajma Svjetske i Europske banke.



Pisane vijesti