Brijuni: Premijer Sanader i predsjednik RH Mesić razgovarali s Del Ponte

BRIJUNI, 13. srpnja 2007.(Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader sastali su se u petak s glavnom tužiteljicom Haškog suda (ICTY) Carlom del Ponte, koja na Brijunima boravi u sklopu regionalne konferencije državnih odvjetništava jugoistočne Europe, priopćeno je iz Ureda predsjednika države.

Kako se navodi u priopćenju za javnost, glavna tužiteljica je tom prigodom istaknula važnost suradnje zemalja regije s Haškim sudom dodajući kako će, kada ICTY završi s radom, velika odgovornost biti na državnim odvjetništvima svake zemlje koja će preuzeti slučajeve.

Svi sudionici današnjeg razgovora naglasili su kako niti jedan zločin ne smije ostati nekažnjen, a individualizacija krivnje ključna je za nastavak normalizacije, suradnje i stabilnost ove regije.

Sastanku su nazočili i državni odvjetnici Hrvatske, Srbije, Crne Gore te Bosne i Hercegovine, koji su istaknuli važnost održavanja ove konferencije kao i njihove međusobne suradnje kroz razmjenu informacija i dokumenata.

Konferencija državnih odvjetnika posvećena pitanjima kaznenog progona počinitelja ratnih zločina pred domaćim sudovima održana je u četvrtak i petak u organizaciji Državnog odvjetništva Republike Hrvatske a sudionici skupa raspravljali su na temu "Suradnja državnih odvjetništava u progonu ratnih zločina - postojeći i budući oblici suradnje".



Pisane vijesti