Brnjac: Hrvatska ima veliku mogućnost razvoja luksuznog turizma

Hrvatska ima veliku mogućnost razvoja luksuznog turizma, naročito u destinacijama koje nude luksuzne hotele i vile, marine i restorane visoke razine kvalitete, ustvrdila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac na konferenciji "Potencijali za razvoj luksuznog turizma na Kvarneru" u Opatiji.

Ministrica Brnjac istaknula je da u Hrvatskoj radi deset restorana s Michelinovim zvjezdicama, navevši da je gastronomija važan segment turizma najviše razine.

"Ove sezone smo bili jedna od najuspješnijih turističkih zemalja na Sredozemlju, a tome je sigurno doprinio i luksuzni turizam, uz važnu ulogu sigurnosti gostiju", rekla je. 

Istaknula je pozitivan primjer Grupacije jedinstvenih luksuznih hotela Stories. Većina njih radi cijele godine, zapošljavaju lokalnu stanovništvo, nude lokalne proizvode i time doprinose razvoju zajednice, ocijenila je ministrica. Da bi se razvijala i održavala visoka razina turističke ponude, važno je i obrazovanje kadra, pa se tako za nove obrazovne programe u ovom segmentu izdvojilo 10 milijuna kuna, istaknula je.

Na raspravi nakon otvorenja skupa, predsjednik Grupacije jedinstvenih luksuznih hotela Stories Nenad Nizić rekao je kako je ove godine iskorištena prilika da su u Hrvatsku dolazili gosti koji inače odlaze na daleka putovanja, a sad to nisu mogli zbog pandemije. Hrvatska se pokazala kao vrlo dobro odredište za goste željne luksuza i posebnog pristupa, naveo je. Njima je na prvom mjestu zahtjeva razina usluge, koja mora biti brza i kvalitetna, rekao je Nizić.

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić ocijenio je da je moguć istovremeni luksuzni i masovni turizma u istoj destinaciji, ali uz pametno upravljanje destinacijom. Kao primjer je spomenuo Dubrovnik, koji je ograničio ulazak u gradsku jezgru, kako bi se omogućilo i onima koji borave u Dubrovniku da obilaze grad, uz manje pritiska putnika s kruzera.

Robert Pende iz Ministarstva turizma kaže da se ove godine očekuju bolji financijski rezultati od fizičkih u turizmu. 

Prilično dobro smo iskoristili priliku na tržištu, kao bliska destinacija europskim emitivnim tržištima, a sada treba očekivati rezultate slika koje smo ostavili na tim tržištima, naglasio je.

Organizator konferencije je riječki Novi list.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Nikolina Brnjac