Brnjac: Imamo preduvjete za dobru turističku sezonu

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac izjavila je u četvrtak da Hrvatska ima preduvjete za dobru turističku sezonu, no da je važno provoditi epidemiološke mjere, kao i da turisti sada traže ponajprije sigurna odredišta.

Ministrica Brnjac održala je s predstavnicima regionalne i lokalne samouprave i turističkog sektora Primorsko – goranske županije sastanak o provođenju epidemioloških mjera.

"Kao što znamo, sve županije i stožeri imaju mogućnost uvoditi i strože mjere od nacionalnih. Od svih dionika danas smo čuli dobre brojke, a turisti traže sigurnost. Preporuka je ministarstva da se ne održavaju velike manifestacije, a one koje će se održavati da se održavaju u kontroliranim uvjetima," kazala je, dodavši da danas na snagu stupaju covid potvrde te da je to preduvjet za dobru sezonu, pogotovo u Primorsko-goranskoj županiji.

Odgovarajući na novinarska pitanja, ministrica je rekla da se sastanci održavaju upravo kako bi se našla mjera za događanja koja će biti organizirana, da budu pod strogo kontroliranim uvjetima u suradnji županijskog i gradskog stožera i struke.

Hrvatska ima dovoljno objekata visoke kategorije

Navela je da je prvo pitanje našim predstavnicima na emitivnim tržištima upravo o tome što je napravljeno za sigurnost turista iz tih zemalja.

Na upit imamo li dovoljno kapaciteta s pet zvjezdica, budući da se takav smještaj sve više traži, odgovorila je da smatra da Hrvatska ima dovoljno objekata s pet zvjezdica i s bazenima koje može ponuditi, te da će se i dalje raditi na povećanju smještajnih kapaciteta visokih kategorija.

Po njenim riječima, možemo biti zadovoljni ostvareni dosadašnjim turističkim rezultatima. "Od početka godine do danas 2,6 milijuna turističkih dolazaka, što je 55 posto u odnosu na lani, a cilj nam je u odnosu na rekordnu 2019. biti na nekih 60 posto i mislim da smo na dobrom putu," kazala je.

Procijepljenost turističkih djelatnika oko 70 posto

Ministrica je još istaknula da je procijepljenost turističkih djelatnika na nacionalnoj razini oko 70 posto, prema evidencijama ministarstva te da to šalje poruku da smo odgovorni i dobar primjer.

Direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov kazala je da je važna koordinacija, da sve službe zajednički donose odluke, kako se ne bi dogodilo, kao lani, naglo prekidanje sezone 15. kolovoza. Ocijenila je da je "dobra suradnja između Nastavnog zavoda za javno zdravtsvo, Doma zdravlja i turističkog sektora dovela do dobrih epidemiloških brojki u županiji te da treba jako paziti da te brojke ne eskaliraju."

Na upit o turističkim ambulantama, kazala je da su prije sezone organizirane dodatne ambulante za turiste i dežurstva te je sada preko 50 lokacija na kojima gosti mogu napraviti PCR test ili brze antigenske testove.

Govoreći o manifestacijama, istaknula je da treba paziti da to ne postanu žarišta.

Predsjednik Uprave crikveničkog Jadrana Goran Fabris smatra da su ispunjeni svi preduvjeti da sezona bude jako dobra.  "Ako ne budemo pazili, riskirat ćemo da se vratimo na ono što nam se dogodilo lani, upozorio je.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Tourism | Nikolina Brnjac