Brnjac o epidemiološkim mjerama sa slavonskim turističkim predstavnicima

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac sastala se u Osijeku s predstavnicima turističkog sektora iz pet slavonskih županija i Stožerom civilne zaštite na kojem su razmotrili provedbu epidemioloških mjera.

„Nakon sastanka u Splitsko-dalmatinskoj-županiji vezano za epidemiološke mjere u turističkoj sezoni, danas smo razgovarali s predstavnicima turističkog sektora iz pet slavonskih županija i Stožerom civilne zaštite da vidimo kako se provode mjere. Znamo da počinje manifestacija Osječko ljeto kulture i važno nam je da to bude primjer kako se provode epidemiološke mjere. Vrlo smo oprezni, znamo da je delta-virus u Hrvatskoj i zbog toga održavamo ovakve sastanke po županijama“, rekla je Brnjac.

Po njezinim riječima, Vlada i Ministarstvo proveli su sve pripremne radnje za početak sezone, od projekta „Safe stay in Croatia“ do nabavke antigenskih tekstova, realizacije punktova za testiranje turista i prioritizacije cijepljenja turističkog sektora.

„Moramo biti oprezni jer situacija može eskalirati, da nam se ne ponovi nedavna zadarska situacija, bilo na kontinentu, bilo na obali“, dodala je.

U slavonskim županijama očekujemo dobru posezonu

Na pitanje kako ocjenjuje napore turističkog sektora u kontinentalnom turizmu u poboljšanju ponude, rekla je kako obala i kontinent moraju djelovati integrirano.

„Zbog kontinentalne ponude smo i krenuli u projekt 'Doživi domaće, istraži ruralnu Hrvatsku' i danas smo čuli dobre rezultate promotivne kampanje za domaće turiste te ćemo s njom nastaviti. U slavonskim županijama očekujemo dobru posezonu u rujnu i listopadu“, izjavila je.

Na pitanje što se može učiniti u vezi nedostatka smještajnih kapaciteta u Osječko-baranjskoj županiji pri organizaciji većih manifestacija, posebice sportskih, rekla je kako je to sastavni dio Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.  „Napravit ćemo turneju po županijama i informirati dionike turističkog sektora o svim pozivima i što se sve može financirati iz Nacionalnog plana, tako da budu spremni kada krenu pozivi“, rekla je ministrica.

Inače, prema podacima iz sustava eVisitor, od početka godine do danas, pet slavonskih županija posjetilo je 58.000 turista koji su ostvarili 141.000 noćenja, odnosno ostvareno je 4 posto više dolazaka i 17 posto više noćenja nego li u istom razdoblju protekle godine. Najveći broj noćenja ostvaren je u Osijeku, Vinkovcima, Slavonskom Brodu i Vukovaru.  

U Osječko-baranjskoj županiji puno manifestacija uz poštivanje epidemioloških mjera

Dožupan Osječko-baranjske županije Mato Lukić, ujedno načelnik županijskog Stožera civilne zaštite naglasio je da je najavljeno puno manifestacija te su dogovarali kako zadovoljiti epidemiološke mjere.

„Zadovoljni smo epidemiološkom situacijom u županiji, a organizatore manifestacija upućujemo na pridržavanje mjera. Radit ćemo na kontroli prilikom održavanja manifestacija“, zaključio je.

Dogradonačelnik Osijeka Dragan Vulin je dodao kako je Osijek imao brojne sportske manifestacije zadnjih dana. „Mislim da možemo biti uzor drugima jer nije bilo skoka u brojevima novozaraženih i želimo tako i nastaviti, jer pred nama je još puno manifestacija. Apeliramo na sve koji to još nisu učinili, da se cijepe jer život ide i nakon turističke sezone“ rekao je Vulin.

Izvor: Hina / Vlada
 

Pisane vijesti | Turizam | Nikolina Brnjac