Brnjac: Održivi turizam u RH je pravi smjer koji nema alternativu

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac istaknula je u Saboru, predstavljajući prijedlog Strategije razvoja održivog turizma u RH do 2030., kako je održivi turizam pravi smjer razvoja koji nema alternativu.

„Danas je svima jasno da turizam vođen isključivo gospodarskim interesima, turizam koji ne uzima u obzir brigu o čovjeku i okolišu, dovodi do sezonalnosti, uništavanja prirodnih i kulturnih bogatstava, i u konačnici postaje neuspješan; i to je razlog zašto smo razvoj turizma u Hrvatskoj usmjerili ka održivosti”, rekla je ministrica. Istaknula je da je održivi turizam pravi smjer razvoja koji nema alternativu.
 
"Za ostvarenje ciljeva i mjera Strategije razvoja održivog turizma osigurana su značajna sredstva, više od 1,2 milijarde eura, što je najveće strukturirano ulaganje u hrvatski turizam, i to namijenjeno za javnu turističku infrastrukturu, ali i za poduzetnike", istaknula je.
 
Strategija poštuje prirodno i kulturno nasljeđe i jedinstveni identitet svih hrvatskih regija
 
Vizija je, poručila je Brnjac, poštujući prirodno i kulturno nasljeđe i jedinstveni identitet svih regija, stvoriti održiv cjelogodišnji turizam poželjan za investicije, rad i život koji doprinosi gospodarskom razvoju.
 
"Strateški ciljevi, cjelogodišnji turizam uz očuvan okoliš, konkurentnost i otpornost turizma postići će se ulaganjem u javnu turističku infrastrukturu, razvoj funkcionalnih cjelina, poticanjem gradnje smještajnih kapaciteta s nultim ugljičnim otiskom, prostornim planiranjem, smanjenjem otpada", navela je. 
 
„Kako bi se umanjio ugljični otisak turista koji dolaze automobilom, posadit ćemo 10 milijuna 'turističkih stabala' do 2030. godine”, rekla je među ostalim Brnjac.
 
Na poslodavaca da osiguraju dobre uvjete rada i ugovore na neodređeno vrijeme
 
A kako bi se osigurao dovoljno radne snage Brnjac izdvaja stipendiranje mladih, mjere zapošljavanja i promociju zanimanja no pritom naglašava kao je najvažnije za privlačenje radne snage u rukama samih poslodavaca, da osiguraju dobre uvjete rada i ugovore o radu na neodređeno vrijeme.
 
Kroz poticanje smještajnih kapaciteta visoke dodane vrijednost i konverziju  obiteljskog smještaja u male obiteljske hotele unaprijediti će se kvaliteta smještajnih objekata, a poticati će se i inovacije i digitalna rješenja.
 
"Osim toga, percepcija o Hrvatskoj kao o sigurnoj destinaciji jedna je od komponenti koja doprinosi većem broju turista", kazala je ministrica.
 
Nakon usvajanja Strategije, pojasnila je ministrica, donijet će se Nacionalni plan razvoja održivog turizma kojim će se detaljnije definirati konkretne mjere, nositelji mjera, kao i predviđena sredstva za njihovu provedbu.
 
Izvor: Vlada / Hina

Pisane vijesti | Turizam | Nikolina Brnjac