Brnjac u Dnevniku HTV-a: Mjere će se popuštati, ali korak po korak

Rezultati epidemioloških mjera se vide. Ići ćemo na popuštanje, ali korak po korak, kazala je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u središnjem Dnevniku HTV-a. 
 
Komparirajući situaciju u Hrvatskoj s onom unutar EU, ministrica Brnjac je kazala da 20 država članica ima zatvorene teretane, 24 ih ima zatvorene ugostiteljske objekte, 17 ih ima policijski sat, a u 20 ih je u "lockdownu". 

Odgovarajući na pitanje kako to da "kavu za van" neki koji su je prije prodavali sada to ne smiju, a smiju oni koji to prije nisu radili, Brnjac ponavlja da je cilj svih epidemioloških mjera očuvanje ljudskih života i smanjenja kontakata. Kazala je da je Portugal u potpunom "lockdownu" zato jer je imao opuštene mjere za vrijeme blagdana, a da mu je sad zdravstveni sustav pred kolapsom. 

- Nije vrijedno dovesti se u neku situaciju jer će se za 12 dana revidirati novi prijedlog mjera. Svaki dan se prati epidemiološka situacija, kazala je. Napominje da se mjere popuštaju, ali se ide korak po korak. 

Ne zna odakle Glasu poduzetnika podatak da se od ukupnog broja slučajeva zaraze njih 0,5% može povezati s teretanama, a 2% s ugostiteljskim objektima. Napominje da je sklonija vjerovati epidemiolozima.
 
Govoreći o predstojećoj turističkoj sezoni istaknula je da su jasni uvjeti kako bi određena regija bila "zelena" - incidencija manja od 25 na 100.000 stanovnika.

- Tome i mi težimo. Želimo biti zelena regija, sigurni za naše turiste te imati, kao i lani, dobru turističku sezonu, kazala je Brnjac.

Ministrica je istaknula da se i Hrvatska akcijom "Safe stay in Croatia" priključila inicijativi Svjetskog vijeća za putovanje i turizam #Safe travels.
 
- Razradili smo protokole u suradnji s HZJZ-om za kampove, hotele, marine, nautiku tj. sve dionike koji su vezani za turistički sektor, dodala je. 
 
Izvor: HRT / Vlada

Pisane vijesti | Nikolina Brnjac