Brnjac uručila ugovore od četiri milijuna eura za sport djece i mladih

Slika /Vijesti/2024/Siječanj/29 siječanj/PHOTO-2024-01-29-13-37-47.jpg

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac čelnicima je županijskih sportskih zajednica uručila 16 ugovora o sufinanciranju programa razvoja od interesa za jedinicu lokalne odnosno područne (regionalne) samouprave za 2024. godinu u ukupnom iznosu od gotovo četiri milijuna eura. Naglasila je kako je glavni cilj ove aktivnosti osigurati djeci u svim dijelovima Hrvatske osnovne uvjete kako bi se mogli baviti sportom.

Kako bi se pomoglo razvoju sporta na lokalnoj razini Zakonom o sportu koji je stupio na snagu prošle godine propisana je prvi put mogućnost sufinanciranja županijskih sportskih zajednica izravno iz državnog proračuna.

Osigurati djeci u svim dijelovima Hrvatske osnovne uvjete za bavljenje sportom

Ministrica Brnjac je kazala da su ova sredstva namijenjena ciljano za sport djece i mladih, odnosno za njihovu opremu te rad trenera koji rade s njima u klubovima i drugim sportskim udrugama. "Kod dodjele sredstava još smo dodatno vodili računa da se osigura da se djeci i mladima koji su iz manje razvijenih područja sport učini pristupačnijim te uzeli u obzir i indeks razvijenosti pojedinih dijelova županije, gdje najmanje razvijeni dijelovi odnosno klubovi ili druge sportske udruge iz tog područja, moraju biti sufinancirani s minimalno 40% dodijeljenih sredstava“, dodala je, naglasivši kako je glavni cilj ove aktivnosti osigurati djeci u svim dijelovima Hrvatske osnovne uvjete kako bi se mogli baviti sportom.

U 2023. godini, kako je rekla, za ovu namjenu dodijeljeno je tri milijuna eura, a već smo u ovoj godini taj iznos povećali na gotovo četiri milijuna eura i vjerujem kako će i ostale županijske zajednice, koje se još nisu prijavile za ovaj program, to učiniti u sljedećoj godini. "Uz ovu novu aktivnost, nastavljamo i s natječajima za sufinanciranje programa za razvoj lokalnog sporta, za koje smo u posljednjih osam godina udeseterostručili izdvajanje te je u tom razdoblju sufinancirano 734 programa kojima je omogućeno bavljenje sportom za 340.000 naših građana“, dodala je Brnjac.

Temeljem Odluke o dodjeli financijskih sredstava za sufinanciranje programa razvoja sporta od interesa za jedinicu lokalne odnosno područne (regionalne) samouprave koji se sufinancira putem županijskih sportskih zajednica u 2024. godini jučer su dodijeljeni ugovori Zajednici sportova Koprivničko-križevačke županije, Sportskoj zajednici Istarske županije, Zajednici športskih saveza i udruga Splitsko-dalmatinske županije, Športskoj zajednici Zadarske županije, Športskoj zajednici Bjelovarsko-bilogorske županije, Županijskom savezu športova Vukovarsko-srijemske županije, Zajednici športova Karlovačke županije, Zajednici sportova Primorsko-goranske županije, Sportskoj zajednici Krapinsko-zagorske županije, Zajednici športskih udruga i saveza Međimurske županije, Sportskom savezu Grada Zagreba, Športskoj zajednici Osječko-baranjske županije, Zajednici sportova Ličko-senjske županije, Zajednici sportova Dubrovačko-neretvanske županije, Sportskoj zajednici Virovitičko-podravske županije te Zajednici sportova Šibensko-kninske županije.

Ovakav projekt za pomoć lokalnom sportu nije dogodio u povijesti Hrvatske

"Ovo je hvalevrijedan projekt Vlade Republike Hrvatske, kojim će u Zadarskoj županiji svako dijete dobiti priliku za redovno vježbanje, a ova sredstva bit će namijenjena za rad 33 trenera i 44 sportske udruge, kojima će biti osigurana oprema. U 2023. godini zahvaljujući ovoj aktivnosti bili su osigurani uvjeti za bavljenje sportom za 950 djece, i to u samo tri mjeseca. Osobito je važno što su poticaj za bavljenje sportom dobili i najnerazvijeniji dijelovi naše županije i jako me veseli što smo uključili i manje sredine poput Benkovca, Gračaca, Obrovca i Vrčeva te otoka Pašmana i Ugljana“, rekla je Snježana Jurinić, predsjednica Športske zajednice grada Zadra.

Predsjednik Zajednice športova Karlovačke županije Želimir Feitl je istaknuo da je dugo sportu i da se ovakav projekt za pomoć lokalnom sportu nije dogodio u povijesti Hrvatske. "S ovim sredstvima proračun naše Zajednice športova veći je za gotovo 100 posto i mislim da taj podatak govori dovoljno sam za sebe. U tri mjeseca 2023. godine financirali smo rad 24 trenera i nabavili opremu za 29 klubova dok ćemo u 2024. godini financirati rad 18 trenera i uključiti 25 klubova“, kazao je.

Koliko ova sredstva znače za sport djece i mladih u Osječko-baranjskoj županiji otkrio je glavni tajnik njihove Športske zajednice Dubravko Ižaković.

„S ovim sredstvima ostvarili smo izravnu suradnju s više od 30 pravnih osoba u sustavu sporta, koje zatim pomažu i klubovima i sportskim udrugama na nižoj razini kako bi bili uključeni svi dijelovi naše županije te svi sportovi. Ovim projektom omogućava se stvaranje uvjeta za bavljenje sportom djeci u svim dijelovima Hrvatske", zaključio je.

Izvor: Hina/Vlada 

Pisane vijesti | Nikolina Brnjac