Brnjac za HTV: Idemo prema još jednoj rekordnoj turističkoj sezoni

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, u radijskoj emisiji "A sada Vlada" rekla je kako bi ova turistička sezona, prema svemu što do sada vidimo, mogla biti bolja od rekordne 2019. 

„Ali više nas veseli vrijednost fiskaliziranih računa koja je već 20 posto viša nego 2019.“, rekla je ministrica. 

Dodala je i su prihodi na autocestama osam posto veći nego 2019.

„Sada smo na 94 posto noćenja i 84 posto dolazaka. Turisti gledaju destinacije koje su održive, gdje mogu ostaviti svoj zeleni otisak. Predsjednik Vlade je najavio projekt gradnje turističkih stabla. S obzirom da je Hrvatska autodestinacije, temeljem dolazaka vozila izračunali smo emisiju CO2 i došli smo do brojke da bi do 2030. trebalo zasaditi oko 10 milijuna stabala. Mislimo da je to dobra inicijativa, pogotovo za turiste koji na taj način mogu ostaviti svoj otisak“, rekla je ministrica

Istaknula je kako se moramo odmaknuti od brojanja turista, brojanja dolazaka i noćenja, te se okrenuti kvaliteti.

„U vrijeme pandemije imali smo prilike da nam dolaze novi turisti koji do sada nisu dolazili i koji su počeli tražiti sve što RH ima. Oni su otkrili RH, ali neće se vratiti ako budu prenapučena područja i ako se ne bude vodilo računa o kulturnoj baštini i o prirodnim resursima“, rekla je. 

Lječilišni turizam - prioritetna niša

Osvrnula se i na nedostatak radne snage.

„Problem radne snage bit će još i gori, ne samo u turizmu već u svim sektorima. Europa kao kontinent stari i treba voditi računa da mlade ljude uključujemo što ranije u sustav. Važno je da turistički sektor pruži kvalitetne uvjete rada, da se radnike adekvatno plati, te da ima adekvatan smještaj. Također, kako proširiti turističku godinu i stvoriti radna mjesta za cijelu godinu“, rekla je napomenuvši razvoj lječilišnog segmenta, za koji je rekla da su prepoznali kao prioritetnu nišu. 

Osvrnula se i na inflaciju. 

„Inflacija nije samo u Hrvatskoj već u cijelom svijetu. Svi se nadamo da će se to uskoro primiriti, ali vlada RH kroz svoje mjere pomogla je najugroženijima - spuštanjem PDV-a i svim ostalim mjerama za plin, struju, gorivo.
Naravno da će inflacija utjecati na povećanje cijena i u turizmu i ugostiteljstvu, ali istraživanja su pokazala da su ljudi odlučili da žele putovati bez obzira na poskupljenja, ali žele ići na održive destinacije. Zato nam je važno da se skoncentriramo na zelenu tranziciju“, zaključila je ministrica Brnjac.

Izvor: Vlada / HTV

Pisane vijesti | Turizam | Nikolina Brnjac