Brnjac za HTV: Razmatramo kako pomoći turističkim agencijama

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u razgovoru za Dnevnik HTV-a dotaknula se turističkih agencija, rekavši da se prvo krenulo s potporama za očuvanje radnih mjesta, a nakon toga je država osigurala sredstva kreditima od 1,5 milijardi kuna - sa 100 posto jamstva malim i srednjim poduzetnicima, a 90 posto jamstva za velike, s ciljem da se osigura likvidnost.

- Razgovaralo se i o fiksnim troškovima i došlo se do iznosa koji bi bio mjesečno 12 milijuna kuna i sada smo u daljnjim pregovorima kako bi vidjeli što se može učiniti kako bi se pomoglo turističkim agencijama, naglasila je ministrica.

Na pitanje može li se riješiti problem depozita koje strani hoteli na ime neostvarenih putovanja ne vraćaju putničkim agencijama, a klijenti traže taj novac, Brnjac je rekla kako je to ugovorna obveza između agencija i hotela, ali jedan od načina na koji će im se pomoći je i to da im se pomogne kroz državna jamstva.

- Mi ćemo još ovaj tjedan imati sastanak s Udrugom banaka da vidimo na koji još način se može pomoći turističkim agencijama, naglasila je.

Ministrica je istaknula kako se ministarstvo već krajem prošle godine počelo pripremati za iduću turističku sezonu pa se tako raspravljalo u suradnji s turističkim sektorom koji su koraci koji se moraju napraviti.

- Pokrenut je sektor Safe stay in Croatia kojemu nije bio cilj uključiti samo turistički sektor, već i sve koji su vezani uz njega, rekla je i dodala kako je dodatni cilj bio osigurati dovoljan broj punktova za testiranje turista.

Cijepljenje turističkih djelatnika

Cijepljenje turističkih djelatnika krenulo je u Dubrovniku, a cijepljenja se idući tjedan očekuju i u drugim gradovima, kazala je, dodavši da to moraju osigurati regionalni centri za javno zdravstvo.

- Svi znaju da nam je to prioritet i stoga ih pozivam da i dalje pozivaju turističke djelatnike na cijepljenje, rekla je najavivši kako se sljedeći tjedan kreće s cijepljenjem u Istarskoj županiji, zatim slijede Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska, ali i sve ostale županije, rekla je Brnjac.

Europarlamentarni zastupnik Valter Flego od EU će zatražiti da se detaljnije označe regije u kojima prijeti, odnosno ne prijeti rizik od zaraza. On naime smatra da je postojeća karta nepravedna prema odgovornim regionalnim vlastima.

- Trenutno se na kartama može vidjeti incidencija  za dva tjedna za svaku od županija. Naše stalno predstavništvo u Bruxellesu u redovitoj je komunikaciji sa službama EK i dogovorili smo da ćemo stavljati 'link' na Safe stay in Croatia za stanje po županijama, ali i za otoke, naglasila je.

Što se tiče zelenih putovnica, ministrica je rekla kako su završeni razgovori o tome, no Hrvatska je već od 1. travnja primijenila sva pravila koja su u prijedlogu same uredbe.

Na pitanje kakve su prognoze za turističku sezonu, ministrica je odgovorila da unatoč velikim naporima i projektima, sve ovisi o epidemiološkoj situaciji.

Izvor: HRT / Vlada

Pisane vijesti | Nikolina Brnjac