Broj korisnika i usluga kroz e-Građani stalno raste, ulaganjem 2,7 mlrd. kuna unaprjeđujemo digitalizaciju javnih usluga

  • Slika /Vijesti/2019/01 Siječanj/20 siječnja/IMG_0511.JPG

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjelovao je u Hotelu Esplanade na svečanom otvorenju radionice "Digitalizacije javnih usluga", koja će se od 21. - 23. siječnja 2019. održavati u Državnoj školi za javnu upravu u Zagrebu, a vodit će je eminentni profesori sveučilišta Harvard Kennedy School of Government.

Program radionice za potrebe hrvatskog državnog i javnog sektora u digitaliziranju javnih usluga u konzultaciji s hrvatskom Vladom razradili su profesori sveučilišta Harvard Kennedy School of Government.
 
Nazočnima se uvodno obratio predsjednik Vlade Andrej Plenković zahvalivši na angažmanu obitelji Lukšić, harvardskim gostima te ostalim organizatorima i sudionicima radionice Digitalizacije javnih usluga.
 
Generator novih znanja za državne službenike
 
Premijer je izrazio zadovoljstvo što će se na ovaj način malo više u hrvatskoj javnosti emancipirati rad Državne škole za javnu upravu, koja postoji već devet godina i važan je generator novih znanja za državne službenike i dužnosnike.
 
Očekujem da će ovo, istaknuo je, dati dodatnu prepoznatljivost i posebno naglasiti važnost cjeloživotnog obrazovanja kao jamstva uspješnijeg djelovanja u različitim profesijama, a ovdje je riječ o državnoj upravi.
 
Podsjetio je kako je i sam 2011. imao prigodu sudjelovati u jednom programu za rukovoditelje Harvard Kennedy Schoolof Government. „Moram priznati da koncepti promišljanja načina rješavanja problema, analize, sinteze, učenje na primjerima koji se metodološki koriste na ovakvim programima izrazito koriste u svakodnevnom radu gdje se moramo baviti javnim politikama i procesima donošenja odluka“, rekao je Plenković.
 
Digitalizacija zauzima važno mjesto u programu Vlade
 
Izrazio je zadovoljstvo što je veliki broj naših sugrađana zahvaljujući stipendijama obitelji Lukšić boravio na Harvardu. „Ovaj put smo okrenuli koncept i događaj organizirati u Hrvatskoj uz nezaobilaznu i značajnu podršku obitelji Lukšić“, naglasio je Plenković.
 
Istaknuo je kako digitalizacija zauzima vrlo važno mjesto u Vladinom programu. “Ona je u dobrom zamahu, no pravi rezultati koji će se osjetiti i u radu državne uprave i u koristima za hrvatske građane tek trebaju doći“, poručio je premijer.
 
Broj korisnika i usluga kroz e-Građani stalno raste
 
„Usvojili smo Strategiju e-hrvatska 2020 i njen Akcijski plan gdje je planirano 126 projekata u iznosu od 2, 7 milijarde kuna iz raznih izvora financiranja“, napomenuo je dodavši kako se radi na nizu projekata digitalizacije javne uprave, među kojima su najveći uspostava Centra dijeljenih usluga tzv."državni oblak", odnosno jedinstveno mjesto na kojem će se razvijati sve Vladine elektroničke usluge i osigurati međusobnu digitalnu razmjenu podataka svih vladinih tijela. 
 
Napomenuo je kako je projekt vrijedan više od 360 milijuna kuna te da se većinom financira iz Europskog regionalnog razvojnog fonda.
 
„Naš sustav e-Građani, koji već koristi više od, 650.000 korisnika, omogućava personalizirani digitalni profil za svakog građanina i trenutno pruža 54 javne usluge, a broj usluga raste“, napomenuo je Plenković, dodavši kako oko dva milijuna građana kojima je izdana elektronična osobna iskaznica mogu pristupit sustavu e-Građani s najvišom razinom sigurnosti kao i drugim digitalnim sustavima država članica EU.
 
Uspostave cjelovitoga zdravstvenog e –kartona
 
Posebno je važno, ocijenio je, da će se ova radionica fokusirati na digitalizaciju u zdravstvu zbog njegove kompleksnosti. „Danas već možemo ući u portal zdravlja koji liječnike obiteljske prakse povezuje s pacijentima i kroz digitalni profil u sustavu e-građanin nudi i mogućnost uvida u laboratorijske nalaze i propisane lijekove“, rekao je Plenković i najavio kako je sljedeći korak povezivanje bolnica s liječnicima obiteljske prakse i omogućavanje uspostave cjelovitoga zdravstvenog e –kartona.
 
Ocijenio je kako bi ovakva usluga bila od vitalne važnosti za liječnike hitne pomoći te da bi omogućila bolju koordinacije zdravstvene skrbi prema kroničnim bolesnicima. S vremenom bi se postigle značajne uštede u zdravstvu kroz uklanjanje nepotrebnih postupaka u liječenju, napomenuo je.
 
Jedan od glavnih izazova odnosi se, istaknuo je, na potrebu da građanima bolje pojasnimo korist koju digitalizacija donosi društvu o čemu ovisi njeno uspješnije uvođenje.
 
Unaprijediti zdravstveni sustav
 
Premijer je zaželio sudionicima da iskoriste priliku i steknu što više znanja. „Uspjeh ove radionice mjerit će se vašom sposobnošću da u okviru vaših nadležnosti možete na kvalitetniji način objasniti ono što radite, politike sektora kojim se bavite, korake koji su nužni za ostvarenje ciljeva, a osobito u digitalizaciji javnih usluga“, poručio je Plenković i dodao kako će ova iskustva unaprijediti sve ono što rade u okviru svojih nadležnosti, a što će unaprijediti zdravstveni sustav u Hrvatskoj.
 
Premijer je izrazio i zadovoljstvo što se, u kontekstu globalnog procesa digitalizacija, ova radionica održava u tjednu kad počinje Svjetski gospodarski forum u Davosu.
 
Tamo je, istaknuo je Plenković, jedna od ključnih tema 4. industrijske revolucija u okviru kojih su inovacije,digitalizacija i investicije, oni koncepti koji pojašnjavaju svijet u kojem živimo i nameću državama zadaću da se što brže prilagođavaju. 
 
Ocijenio je kako jedino na taj način možemo ostvariti kvalitetu javnih usluga i konkurentnost našeg gospodarstva.
 
Ravnatelj Državne škole za javnu upravu Rudolf Vujević i direktorica Izvršnog programa Harvard Kennedy School Amy Capman, potpisali su Sporazuma između Državne škole za javnu upravu i Harvard Kennedy School of Government Executive Education Program.
 
Na otvaranju radionice uz predsjednika vlade bila je i Ivana Vukov, posebna savjetnica zadužena za unaprjeđenje javnih politika i sama studentica harvardskog Sveučilišta.
 


Pisane vijesti | Andrej Plenković