Brojna ulaganja u krajnji jug Hrvatske, najnoviji projekt 70 milijuna kuna vrijedna rekonstrukcija Lapadske obale

  • Slika /Vijesti/2020/05 svibanj/26 svibnja/Foto-5.jpg

"Našom politikom fiskalne decentralizacije smo sve jedinice lokalne i područne samouprave učinili snažnijim, boljim i kvalitetnijim akterima. Na tom tragu moramo graditi partnerstvo između središnje razine vlasti, županija, gradova i općina i kroz zajedničke projekte koristiti europska sredstva za razvoj, investicije i gospodarski rast", poručio je danas premijer Plenković.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas u Dubrovniku na svečanosti potpisivanja Ugovora "Rekonstrukcija i proširenje Lapadske obale, II, III i IV. faza izgradnje".
 
Tom je prigodom naglasio da se radi o još jednom važnom projektu za razvoj grada Dubrovnika, vrijednom 70 milijuna kuna, od kojih je 60 osigurano iz europskih fondova, a 10 milijuna kuna osiguralo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.
 
Premijer Plenković poručio je da se taj projekt uklapa u politiku Vlade, u partnerstvu s Gradom i Županijom, u kontekstu brojnih ulaganja i projekata koji su u posljednje četiri godine bili posvećeni razvoju krajnjeg juga Hrvatske.
 
Podsjetio je na sjednicu Vlade koja je održana u veljači prošle godine u Dubrovniku na kojoj je donesen niz važnih odluka i projekata za Dubrovačko-neretvansku županiju i Dubrovnik u vrijednosti od 4,5 milijarde kuna.
 
U mandatu ove Vlade, dodao je, od ukupno 5,8 milijardi kuna koje su planirane kroz europske fondove ugovoreno je 5,6 milijardi kuna.
 
Od posebno važnih projekata izdvojio je Pelješki most te Centar za gospodarenje otpadom, uz brojna druga ulaganja u infrastrukturu koja će omogućiti županiji da ide naprijed.
 
Za očuvanje radnih mjesta na dubrovačkom području dosad isplaćeno 90 milijuna kuna
 
U kontekstu Vladinih mjera za suzbijanje posljedica pandemije koronavirusa, istaknuo je da je 4119 zahtjeva prihvaćeno od strane Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u toj županiji te da je do sada za potpore očuvanja radnih mjesta isplaćeno 90 milijuna kuna, direktno, uz oslobađanje plaćanja poreza i doprinosa.
 
Na kraju se osvrnuo na Vladinu politiku decentralizacije, prije svega fiskalne, te kazao da su u 2019., u usporedbi s 2017. godinom, općine u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ostvarile 33,28 posto, gradovi 48,79 posto, a županije 30,17 posto više prihoda.
 
"Našom politikom smo sve jedinice lokalne i područne samouprave učinili snažnijim, boljim i kvalitetnijim akterima koji to koriste upravo na realizaciju ovakvih projekata. Na tom tragu moramo graditi partnerstvo između središnje razine vlasti, županija, gradova i općina i kroz zajedničke projekte koristiti europska sredstva za razvoj, investicije i gospodarski rast", poručio je na kraju predsjednik Vlade.

Pisane vijesti | Andrej Plenković