Za 50.000 radnika u Splitsko-dalmatinskoj županiji tijekom krize omogućeno gotovo 300 milijuna kn

  • Slika /Vijesti/2020/05 svibanj/26 svibnja/unnamed.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je danas tvrtku Mesna industrija Braća Pivac u Vrgorcu, gdje je obišao pogone za proizvodnju, a potom se sastao s predstavnicima tvrtke, a potom je odgovarao na pitanja novinara o aktualnim temama.

Radi se o najvećoj takvoj tvrtku u ovome dijelu Europe te investiciji od 120 milijuna kuna, a premijer Plenković kazao je kako ta grupa, koja posluje i u drugim dijelovima Hrvatske i zapošljava gotovo 4,5 tisuće ljudi, osigurava radna mjesta i u Dalmatinskoj Zagori. 
 
Izrazio je zadovoljstvo što proizvodnja reflektira tehnologiju rada pršuta u tom dijelu Hrvatske te je na taj način izrazito prepoznata i cijenjena kod brojnih potrošača te naglasio da tvrtka ima odlučnu suradnju s Ministarstvom poljoprivrede.
 
Dodao je da tvrtka ima planove za izgradnju dodatnih pogona te najavio kako će se naći način da tako uspješni projekti dobiju potporu i s nacionalne razine i iz europskih fondova.
 
Vlada realizirala politička obećanja iz Programa iz 2016. i uspješno upravljala kriznim situacijama
 
Premijer Plenković odgovarao je potom na pitanja novinara o aktualnim temama.
 
Govoreći o skorim parlamentarnim izborima, poručio je da je Vlada realizirala politička obećanja iz Programa Vlade iz 2016. godine.

"Isto tako, riješili smo i brojna upravljanja kriznim situacijama kroz koje smo prolazili, u konačnici i riješili najveći problem do sada, a to je bila pandemija koronavirusa, i s javno-zdravstvenoga aspekta i s gospodarsko-socijalnoga", istaknuo je premijer Plenković podsjetivši na mjere privatnom sektoru kojima je osigurano očuvanje radnih mjesta i plaće za više od pola milijuna radnika.
 
Dodao je da Vlada traži načine kako pomoći onim sektorima koji će i dalje biti ugroženi s obzirom na globalne okolnosti.
 
Vlada štiti nacionalne interese u INA-i
 
Osvrnuo se i na temu INA-e i Memorandum o razumijevanju potpisan između te tvrtke i JANAF-a.  
 
"Vlada Republike Hrvatske štiti nacionalne interese u INA-i. INA je jedna od naših najvećih kompanija, vrlo je važna i za našu energetsku neovisnost i uopće za gospodarstvo. Ključno je da će konzultanti oko 10. lipnja doći s prvom preliminarnom procjenom i evaluacijom i nakon toga ćemo dalje odlučivati", kazao je.
 
Odgovorio je u tom kontekstu i na izjavu Davora Bernardića o "izdaji nacionalnih interesa" te  poručio da se radi o nezrelom političaru koji se svojim postupcima diskvalificira za sve ozbiljne dužnosti na čelu državnih institucija.
 
"Davor Bernardić je jedan nezreli političar koji pokazuje svoju nedoraslost i nesposobnost već čitav niz godina. Katkada to prelazi i granice ne dobroga ukusa nego čak bih rekao ide tako duboko u offside da se na određeni način diskvalificira za sve ozbiljne dužnosti na čelu državnih institucija", rekao je.
 
Dodao je da je Vlada bila upoznata s tim da su JANAF i INA potpisali Memorandum o razumijevanju, a o cijeloj toj temi detaljno je danas izvijestio ministar Ćorić.
 
U potpunosti je odbacio tezu da novinare u Hrvatskoj netko prisluškuje rekavši kako to ne dolazi u obzir.
 
"Ne dolazi u obzir takva teza. Primisli o tako nečemu su nemoguće. Dakle, to ne dolazi u obzir, ja to najsnažnije demantiram. Nikakav uvid u bilo čiju korespondenciju, a kamoli onu novinarsku, bilo tko od ljudi u Vladi ili uopće bilo tko drugi ne može i ne smije imati", poručio je predsjednik Vlade.
 
Nova državna odvjetnica ima ogromno profesionalno iskustvo i dobro poznaje sustav
 
Osvrnuo se na upit novinara i na novoimenovanu glavnu državnu odvjetnicu.
 
Kazao je da je ona imenovana danas u Hrvatskom saboru nakon javnog poziva koje je objavilo Državno odvjetničko vijeće.
 
"Mi smo imali intervjue sa svih šestero kandidata. Prema programu koji je predstavila i prema iskustvu koje ima, ona radi na poslovima u Državnom odvjetništvu više od 25 godina, ima ogromno profesionalno iskustvo, dobro poznaje njegov sustav, zna što treba raditi sukladno Ustavu i zakonu, i očekujem da upravo na tom tragu nastavi rad tog važnoga tijela, te važne institucije", poručio je premijer i dodao kako smatra da je to bio pravi odabir, s obzirom na sve kandidate.
 
Odgovorio je pritom i na izjavu predsjednika Republike o tome da je državna odvjetnica bila izbor predsjednika Vlade.
 
"Ona je bila izbor Vlade i parlamentarne većine. Ne znam je li predsjednik pratio kako se bira sada državni odvjetnik, jer u vrijeme kada je on bio predsjednik Vlade tada se državni odvjetnik birao bez ikakvoga natječaja", pojasnio je premijer i dodao da je Vlada odlučila da je puno bolje da se ide u javni poziv te da su se svi oni koji su željeli biti na toj funkciji mogli kandidirati.
 
"Budući da nije riječ o osobi koja je došla van sustava državnog odvjetništva mislim da je jako loše da predsjednik koji je kazao da možda neće ni glasati na parlamentarnim izborima sada ide minirati još jednu važnu instituciju, a to je državno odvjetništvo", poručio je predsjednik Vlade.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Dugopolju je otvorio novoizgrađeni Galensko-analitički laboratorij

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Dugopolju je otvorio novoizgrađeni Galensko-analitički laboratorij i upravnu zgradu Ljekarna Splitsko-dalmatinske županije te istaknuo da takvi laboratoriji mogu pomoći Hrvatskoj u borbi s pandemijom, poput ove COVIDA- 19.
 
"Ovo je odličan primjer razvoja i odličan doprinos Galenskog laboratorija i u kontekstu COVIDA 19  epidemije u  Hrvatskoj i  globalno pandemije  s kojom smo se suočili proteklih mjeseci  i siguran sam da nam upravo ovakvi laboratoriji  mogu  pomoći i u budućnosti za suočavanje s ovakvim nepredviđenim izazovima," istaknuo je Plenković  prigodom otvaranja  laboratorija.
 
Plenković je rekao kako je dosad  u izgradnju laboratorija i upravne zgrade  investirano 70 milijuna kuna.  Istaknuo je kako je u mandatu vlade kojoj je na čelu reformom Zakona o financiranju lokalne i područne samouprave omogućeno da Splitsko-dalmatinska županija te gradovi i općine u njoj imaju 365 milijuna kuna, to jest 41 posto više prihoda u odnosu na 2017. 
 
Premijer je podsjetio i na nedavne mjere pomoći Splitsko-dalmatinskoj županiji u okolnostima koronakrize.
 
"Mi  smo mjerama za potporu očuvanja radnih mjesta i  i privatnom sektoru i gospodarstvu  pozitivno odgovorili putem Hrvatskog zavoda  za zapošljavanje na više od 12.200  zahtjeva društava   iz Splitsko-dalmatinske županije za više od 50.000 radnika i omogućili im direktno skoro 300 milijuna kuna za sada, čime smo osigurali plaće ljudima  u privatnom sektoru," rekao je Plenković.
 
Ukupna površina danas otvorenog objekta u Dugopolju je 3.473 četvornih metar u sklopu kojeg se nalazi  proizvodni, skladišni i administrativni dio.

Galenski laboratorij svojim proizvodima opskrbljuje više od 900 partnera na području Hrvatske te je u proteklih pet godina upeterostručio proizvodnju i prodaju vlastitih pripravaka.
 
"Važnost galenskog laboratorija je potvrđena i tijekom COVID -19 krize kad je u vrlo kratkom roku koristeći znanja i iskustva Galenski laboratorij uspio proizvesti i opskrbiti  s oko 150 tona antiseptika i dezinficijenasa sve partnere na području Hrvatske. U sljedećih šest mjeseci cjelokupna postojeća proizvodnja koju čini asortiman od više od 200 proizvoda bit će prebačena s lokacije u Splitu  u novi proizvodni pogon (Dugopolje)," priopćeno je u pisanom materijalu. 
 
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković