Bush pozdravio hrvatski kontingent ISAF-a i otputovao iz Hrvatske

ZAGREB, 5. travnja 2008. (Hina) - Američki predsjednik George W. Bush u subotu je u 13.40 sati susretom i fotografiranjem s hrvatskim vojnicima koji su sudjelovali u misiji ISAF-a u Afganistanu završio službeni posjet Hrvatskoj i nakon toga se sa zagrebačkog aerodroma zrakoplovom Air Force One uputio prema ruskom Sočiju, gdje ga očekuje sastanak s ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Kako bi još jednom pokazao koliko cijeni hrvatski vojni doprinos mirovnoj misiji u Afganistanu, američki se predsjednik u zračnoj luci Pleso fotografirao ispred zrakoplova Air Force One s hrvatskim vojnicima, njih 50-ak, koji su sudjelovali u misiji ISAF-a i sa svakim se pojedinačno rukovao.

Pripadnici hrvatskih Oružanih snaga aktivni su u okviru operacije ISAF već četvrtu godinu. Trenutno je razmješten 11 nacionalni kontingent, što znači da je od početka angažmana u veljači 2003. do sada obavljeno već 11 šestomjesečnih rotacija. Zadnji hrvatski kontingent četiri puta je veći od prvog, te broji 200 pripadnika. U 2008. planira se daljnje povećanje kontingenta sukladno odluci Vlade, koja ove godine predviđa povećanje do maksimalno 300 vojnika.

Fotografiranje s vojnicima bio je posljednji dio Busheva dvodnevnog službenog posjeta Hrvatskoj, nakon čega se sa suprugom Laurom i članovima američkog izaslanstva ukrcao u predsjednički zrakoplov i odletio prema Rusiji.

Američki je predsjednik u Zagreb doputovao 24 sata ranije, izravno iz Bukurešta gdje je Hrvatska u četvrtak dobila pozivnicu za članstvo u NATO-u.

Bush je prvu protokolarnu obavezu u Hrvatskoj imao u petak navečer na Pantovčaku, na susretu i svečanoj večeri s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem. S ceremonije svečanog dočeka vjerojatno će najviše ostati zapamćen Bushev pozdrav hrvatskim vojnicima na hrvatskom jeziku, simpatično izgovoren uz malu pomoć podsjetnika na papiriću.

Hrvatskim je vojnicima nešto kasnije u zdravici prvi put odao priznanje na hrabosti i volji u pružanju pomoći u Afganistanu, dodavši kako je impresioniran "veličinom hrvatskog srca." Svečanoj večeri koju je u čast američkog predsjednika Georgea Busha i prve dame Laure priredio hrvatski predsjednik Stjepan Mesić sa suprugom Milkom, nazočna je bila elita hrvatskog političkog, sportskog, kulturnog, gospodarskog i vjerskog života koja je uživala u dalmatinskim ribljim specijalitetima te biranim vinima. Obojica su predsjednika tom prigodom pozdravila dobre hrvatsko-američke odnose, a Bush je naročito istaknuo savezništvo dviju zemalja, posebice u svjetlu hrvatske pozivnice za NATO.

Prije večere izaslanstva dviju zemalja na gotovo jednosatnim razgovorima na Pantovčaku razmotrila su razvoj bilateralnih odnosa, stanje u regiji i NATO-u. Američki gosti iskoristili su tu prigodu da još jednom čestitaju Hrvatskoj na pozivnici za članstvo u NATO-u koju je dobila u četvrtak na summitu u Bukureštu.

U izjavama nakon susreta u subotu prijepodne u Banskim dvorima predsjednik Bush i premijer Ivo Sanader razgovarali su i o načinima intenziviranja odnosa između Hrvatske i SAD uključujući i unapređenje gospodarskih odnosa, a zajednički su podržali približavanje svih zemalja jugoistočne Europe euroatlantskim integracijama.

Nakon toga predsjednik Bush obratio se hrvatskim građanima na Trgu sv. Marka.

Srdačno dočekan i toplo pozdravljen na punom Markovom trgu, povijesnom središtu Zagreba i Hrvatske, Bush je hrvatskim građanima obećao da im uz pomoć NATO-a i SAD-a "više nikad nitko neće oduzeti njihovu slobodu" a oduševljenje je izazvao kada je na početku svoga obraćanja na hrvatskom rekao "Dobro jutro".

Boravak u glavnom gradu Hrvatske Bush je završio susretom s predsjednicima i premijerima triju zemalja Američko-Jadranske povelje - Hrvatske, Albanije i Makedonije. Za tu prigodu u Zagreb su u subotu doputovali albanski predsjednik i premijer Bamir Topi i Sali Berisha te makedonski Branko Crvenkovski i Nikola Gruevski. Nakon ručka s dužnosnicima triju zemalja u zagrebačkoj vili Prekrižje američki predsjednik i njegovo izaslanstvo otputili su se u zagrebačku zračnu luku.

Iznimne mjere osiguranja u zračnoj luci i oko nje, helikopteri i snajperi te "sterilna zona" u blizini hotela Westin, kao i mnogobrojni policajci uz ulice kojima je prolazilo američko izaslanstvo, i hrvatskom su glavnom gradu potvrdili da je američki predsjednik najčuvanija osoba na svijetu. Njegov posjet Hrvatskoj pratilo je 800 akreditiranih novinara, fotografa, kamermana i medijskog tehničkog osoblja. Među njima 200 stiglo je iz inozemstva.



Pisane vijesti