Butković: Izgradnja Pelješkog mosta napreduje uspješnom dinamikom

Slika /Vijesti/2020/10 listopad/20 listopad/HN20200929741921.jpg

Ministar mora, prometa i insfrastrukture Oleg Butković kazao je danas u Komarni nakon obilaska gradilišta Pelješkog mosta kako izgradnja napreduje uspješnom dinamikom, usprkos problemima prouzročenima pandemijom koronavirusa.

Na Pelješkom mostu u tijeku je okrupnjavanje čelične konstrukcije i betoniranje središnjeg pilona, a Butković očekuje da će projekt biti dovršen prema zakazanim rokovima.
 
„Sve skupa ide jako dobro, nema većih kašnjenja, a neki od izvođača su i ispred roka. Radove izvode respektabilne tvrtke koje u određenom trenutku mogu i pojačati izvođenje radova. Vjerujem da ćemo kroz godinu i pol dana biti gotovi s cijelim projektom te otvoriti Pelješki most s pristupnim cestama“, rekao je Butković.
 
Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić izjavio je kako se u projektu pokušava svesti na što manju mjeru utjecaj pandemije koronavirusa.
 
„Imamo koordinacije svaki tjedan, sagledavamo probleme, ali imamo zadane rokove. Radimo izmjenu dokumentacije kako bismo omogućili izgradnju čvora Brijesta, čime će se most moći pustiti u promet odmah po izgradnji privremeno no lokalnu prometnicu“, istaknuo je Škorić.
 
Ugovor za izgradnju mosta kopno-Pelješac s pristupnim cestama, vrijedan 2,08 milijardi kuna (bez PDV-a) potpisan je 23. travnja 2018. između predstavnika Hrvatskih cesta (HC) i kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporationk, a 85 posto prihvatljivih troškova financira se iz EU sredstava.
 
U listopadu 2019., pak, potpisani su ugovori o gradnji pristupnih cesta Pelješkom mostu i obilaznice Stona s tvrtkama Strabag i Avax.
 
Dionicu Duboka - Sparagovići/Zaradeže gradi austrijski Strabag, a dionicu stonske obilaznice i poddionice Sparagovići/Zaradeže -  Prapratno i Prapratno - Doli gradi grčki Avax. Radi se o ukupno 30-ak kilometara pristupnih cesta.
 
Izgradnja dionice Sparagovići/Zaradeže stoji 478,3 milijuna kuna bez PDV-a, a Avaxova dionica 511,5 milijuna kuna, također bez PDV-a. 
 
Grci od trenutka uvođenja u posao imaju 28 mjeseci za završetak svoje dionice, a Austrijanci 33 mjeseca. Radi se  o zahtjevnim dionicima, s nekoliko mostova, vijadukata i tunela. 
 
Izvor: Hina/Vlada
 


Pisane vijesti | Oleg Butković