Butković: Kazna za bilo kakav prijestup na pomorskom dobru do 130.000 eura

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković gostovao je u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada".

Ministar Butković je prozvao SDP za licemjerje zbog kritika na novi zakon o pomorskom dobru

Podsjetio je da je postojeći Zakon donesen 2003. za vrijeme SDP-ove Vlade, a danas u Republici Hrvatskoj imamo 18 ograđenih plaža.
 
"Kada govorimo o vjerodostojnosti određenih političkih stranaka, napada vas onaj koji je donio zakon da se može ograđivati. U ovom Zakonu je jasno navedeno, što se tiče ograđivanja plaža, da to nije moguće", kazao je.
 
Ovaj Zakon, objašnjava, nije pisan da bi stvorio nered na pomorskom dobru, da bi omogućio privatizaciju i uzurpaciju pomorskog dobra, nego naprotiv - povećavamo nadzore i kazne, dajemo veće ovlasti lokalnoj samoupravi da transparentno donosi plan upravljanja pomorskim dobrom.
 
"Prvi put uvodimo da se koncesijska odobrenja ne mogu dijeliti najbržim prstom, nego će to biti na javnom natječaju", rekao je.
 
Oporba pokušava na ovoj osjetljivoj temi dobiti određene političke poene
 
Smatra da oporba pokušava na ovoj osjetljivoj temi dobiti određene političke poene.
 
"Postoje plaže s posebnom upotrebom, to su nudističke plaže ili one ispred specijalnih bolnica koje su namijenjene bolesnoj djeci koje morate ograditi, ne možete ih ne ograditi. To je posebna vrsta plaža, ali one nisu ispred hotela, niti su javne plaže", istaknuo je.
Otvoren je za sve prijedloge i sugestije.
 
"Intencija ovog zakona nije da bilo kome omogućujemo da plaže ograđuje", dodao je.
 
Na pitanje što će biti s ovih 18 ograđenih plaža koje su pod koncesijom, ministar je kazao da bi se ograde skidale istekom koncesija i više neće biti ograđene.

Najveći izazov je, dodaje, tko će sve to kontrolirati.
 
Pojačavamo nadzor i dižemo kazne
 
"Do sada je to kontrolirala lučka kapetanija, ovim Zakonom dajemo ovlasti i lokalnoj samoupravi da može i treba to kontrolirati. Pojačavamo nadzor i dižemo kazne", rekao je.
 
Kazna za bilo kakav prestup na pomorskom dobru, govori, bit će do 130.000 €.
 
U mnogim sredinama lučka kapetanija ima jednog zaposlenog, Butković objašnjava da se zbog obima posla, u nadzor uključuje više institucija.
 
"Kroz pomorsko dobro definiramo mnoge teme, poput dohranjivanja, gdje je do sada bilo zlouporaba. Sada imamo razliku između dohranjivanja i nasipavanja. Koncesije će ići na transparentan način. Lokalna samouprava će imati veće ovlasti. Jako puno unapređenja i dobrih rješenja ima kroz ovaj zakon", rekao je.
 
Ministar se osvrnuo na odnos Banski dvori - Pantovčak, kazavši da  Vlada radi u djelokrugu svojih ovlasti i donosi najvažnije odluke.

"Odnos s predsjednikom je takav kakav je, postoje određena razmimoilaženja, po meni, od strane predsjednika vrlo pogrešno, ali Bože moj. I u takvoj situaciji treba funkcionirati i treba raditi i neće biti nikakvih problema za građane u donošenju odluka i ostvarivanju strateških ciljeva", kazao  je.
 
Obnova je najvažnije pitanje za Vladu
 
Naglasio je kako je najvažnije pitanje za Vladu obnova nakon potresa.
 
"Obnova je jako bitna, ona je ključna", poručio je.
 
Butković je objasnio kako ima mnogo stvari koje treba definirati i napraviti - mi smo turistička zemlja, ne možemo pustiti da bude kako je i da nitko ne vodi brigu.
 
"Javni interes je, u ovom Zakonu, iznad privatnog i iznad turističkog", zaključio je.
 
Izvor: HRT/Vlada 

Pisane vijesti