Butković: Naplata mostarine na Krčkom mostu bit će ukinuta 15. lipnja

Slika /Vijesti/2020/05 svibanj/19 svibnja/croatia-1766510.jpg

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković najavio je da će Vlada vjerojatno ovaj tjedan donijeti odluku o spajanju Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka-Zagreb, a naplata mostarine na Krčkom mostu bit će ukinuta 15. lipnja. 

"To je nastavak restrukturiranja cestovnog sektora, jer smo na početku mandata, nakon što smo odustali od monetizacije i prodaje autocesta, krenuli u restrukturiranje toga sektora. To znači da smo donijeli niz mjera, a jedna od njih je spajanje tih dviju tvrtki, koje nije bilo moguće odmah napraviti, budući da postoje međunarodni kreditori", rekao je, dodajući da je ukupni dug za cijeli cestarski sektor oko pet milijarda eura.

Butković kaže kako su se neki kreditori opirali tom spajanju i pregovori su dosta dugo trajali te će, nakon što su se stekli uvjeti, uz pomoć Ministarstva financija, biti donijeta odluka o spajanju HAC-a i ARZ-a.

Jedna uprava, jedna javna nabava, racionalizacija poslovanja

"To znači jedna uprava, jedna javna nabava, racionalizacija poslovanja i stvar koja je zaista dobra", rekao je Butković.

Dodaje kako se u sklopu tog spajanja, budući se to i ranije komunicirao, raspravljalo i o tome kako naći načina da se ukine mostarina na Krčkom mostu.

"Tu odluku nismo mogli jednostrano donijeti, jer je to u strukturi prihoda Autoceste Rijeka-Zagreb, koja je samostalna tvrtka, 50 do 60 milijuna kuna godišnje. Stoga smo našli način da spajanjem i racionalizacijom troškova stvorimo prostor da možemo donijetu takvu odluku", istaknuo je. 

Butković je rekao kako je država izdvajala oko 27 milijuna kuna godišnje za sve fizičke i pravne osobe koje žive na otoku Krku te na Cresu, Lošinju i Rabu, koji su trajektom povezani s Krkom, a koje ne plaćaju mostarinu.

Sada mostarinu neće plaćati ni druge osobe, rekao je, najavljujući kako će mostarina za Krčki most biti ukinuta od 15. lipnja. 

Naime, na upit kada će mostarina točno biti ukinuta, Butković odgovara kako to ovisi o spajanju tvrtki odnosno prestajanju koncesije Autocesti Rijeka-Zagreb, ali kako "može reći i misli da to ide od 15. lipnja". 

Poručio je i kako to nije povezano s parlamentarnim izborima. "To nije pred izbore", rekao je, dodajući kako ga stalno pitaju je li otvaranje radova na 5c koridoru pred izbore, ukida li se mostarina pred izbore, je li otvaranje radova na kontejnerskom terminalu Brajdica pred izbore...

U mandatu potpisano više od stotinu ugovora o bespovratnim sredstvima

"Kao ministar sam započeo svoju dužnost 2016. i tada je bio potpisan samo jedan ugovor o bespovratnim sredstvima, a danas ih ima preko stotinu. Preko 20 milijarda kuna ulažemo u infrastrukturu, otvorili smo tri zračne luke, gradi se Pelješki most, obnavlja se željeznička infrastruktura. Svaki dan se nešto potpisuje i radi, ova odluka je pripremana godinu i pol dana, a mi nećemo, jer dolaze izbori, ne donositi takve odluke. Vlada funkcionira i donosi odluke, kao i sve četiri godine", rekao je Butković, ponavljajući kako se "tu ne radi ništa smišljeno pred izbore".

Komentirajući podatke kako je iznos naplaćene cestarine na autocestama u Hrvatskoj trenutno za 31 posto niži u odnosu na isto lanjsko razdoblje te hoće li to prouzročiti nove probleme HAC-u, koji se tek počeo izvlačiti iz financijskih problema, Butković je rekao kako vjeruje da će sve biti u redu.

"HAC je u tri godine imao ljetno povećanje cestarine, kojega ove godine, zbog korone i drugoga, neće biti. Imali su dobre prihode, uspjeli smo u restrukturiranju refinancirati veći dio duga, uz povoljniju kamatnu stopu, a puno nam je pomogao investicijski rejting Hrvatske. Promet je najugroženiji od svih grana, zajedno uz turizam, ali HAC se, prema tjednim izvještajima, polako vraća na dobre iznose što se tiče naplate cestarine, tako da vjerujem da će sve biti u redu", poručio je ministar mora, prometa i infrastrukture. 

Izvor: HINA/Vlada

 



Pisane vijesti