Butković za HTV: Paket mjera dobro je izbalansiran, ne ugrožavamo proizvođače, vodimo pametnu makroekonomsku politiku

Slika /Vijesti/2023/Rujan/14 rujna/Ministar Butković hrt.jpg

O novom Vladinom paketu mjera u Dnevniku HRT-a govorio je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

"Peti paket mjera nije mogao biti ranije donijet budući da je 4. donesen u ožujku. Jučer su bili maratonski razgovori s trgovačkim lancima i predstavnicima bankarskog sustava. Peti paket mjera iznosi 460 milijuna eura. S novim paketom mjera uključili smo i ovaj dio koji se odnosi na svinjsku kugu, ali i na dio koji se odnosi na inflaciju", rekao je Butković.
 
Osim 30 proizvoda, vode se pregovori da se cijene za određene proizvode vrate na 31.prosinca 2022.
 
Na pitanje u kojoj mjeri očekuje da će trgovci spustiti cijene, Butković je rekao kako su trgovci spremni spustiti cijene za mnoge proizvode.
 
"Proizvođači ni u jednom trenutku ne smiju biti ugroženi. Ovih 30 proizvoda je jedan izbalansirani produkt koji smo odredili, s obzirom na to da su cijene neopravdano rasle ove godine", rekao je.
 
Dodao je kako se ovom mjerom ne ugrožava proizvođače i ne bi trebalo doći do nestašica proizvoda.
 
"Procjena je Vlade i HNB-a da je inflacija uvijek najveća u kolovozu. I bez intervencija, ona bi padala", što se i očekuje, rekao je Butković.
 
Naglašava kako sve ove mjere se neće odraziti na HEP.
 
"Nama raste gospodarstvo, vodimo pametnu makroekonomsku politiku. Jadna smo od najbrže rastućih zemalja kojima raste gospodarstvo u EU. Sve ovo ne bi mogli napraviti da nismo vodili odgovornu politiku što se tiče financija", naglasio je.
 
HEP je stabilan
 
Na pitanje hoće li HEP-u biti uteg afera plin za cent i nejasna pozicija Barbarića, Butković je rekao kako je to političko pitanje i to nema veze s mjerama.
 
"HEP funkcionira, ima svoju upravu koja je sudjelovala i u pripremi ovih mjera, govori.
 
Butković je naglasio kako će se dio sredstava koji će nedostajati HEP-u namiriti iz proračuna.
 
"Stabilizira se situacija na tržištu, cijena struje na tržištu je puno manja. Proizvodnja i prodaja struje je u HEP-u puno veća. Prodana struja je u BDP-u bila nešto što je doprinijelo rastu", istaknuo je.
 
Izvor: HTV / Vlada
 

Pisane vijesti | Economy | Oleg Butković