Filipović za Novu TV: Ovo neće biti dugoročne mjere, ne očekujemo nestašice proizvoda za koje se ograničavaju cijene

Slika /Vijesti/2023/Rujan/14 rujna/Ministar Filipović_Dnevnik.hr.jpg

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović u Dnevniku Nove TV govorio je o Vladinim mjerama za sprječavanje rasta cijena i pomoći građanima i gospodarstvu.

"Rekao bih prvo da smo kroz ovaj peti paket mjera koji je težak skoro 500 milijuna eura htjeli zaštiti standard hrvatskih građana, djelovati na usporavanje inflacije i pružiti jedan stabilan okvir za poslovanje za naše poduzetnike", poručio je ministar Davor Filipović.
 
Kazao je da je on razgovarao s trgovcima u utorak, a potom ih je predsjednik Vlade pozvao na sastanak.
 
Naši građani plaćaju najnižu cijenu električne energije u Europi
 
"Vjerujem da su oni svjesni situacije u kojoj se nalazimo. Uostalom svi oni su pokazali spremnost ići i pomoći hrvatskoj vladi i građanima", rekao je i naveo primjer: "Recimo Konzum je rekao da će ukupnu vrijednost od 365 proizvoda, to je njihova košarica koja se može pratiti na našoj stranici, da će se vrijednost košarice koja je porasla 3,67 posto vratiti na vrijednosti s kraja prošle godine.
 
Postavlja se pitanje kako je odlučeno koji će se proizvodi smanjiti i koliko.
 
"Na nekim proizvodima ima manje prostora za smanjenje cijena, na nekima više", poručio je pa pojasnio: "Mi smo se odlučili na ovo dodatno ograničavanje cijena jer je prošli mjesec
došlo do laganog skoka inflacije. Vlada je napravila sve kako bi inflacija išla prema dolje. Regulirali smo cijenu električne energije. Naši građani plaćaju drugu najnižu cijenu električne energije u cijeloj Europi."
 
Upitan o strahu od nestašice pojedinih proizvoda ministar je podsjetio na prošlogodišnje ograničenje cijena za devet proizvoda.
 
"Sjećate li se prošle godine u isto ovo vrijeme ograničili smo devet proizvoda. Priča koju ste tada mogli čuti od pojedinih aktera u medijskom prostoru je da će biti nestašice. Nije bilo nestašice niti jednog proizvoda, a cijena je pala", podsjetio je ministar.
 
Unatoč tome što je sada ograničena cijena većeg broja proizvoda, smatra da neće biti nestašice ni ovaj put.
 
"Ovo neće biti dugoročne mjere. Pratit ćemo i analizirati situaciju", rekao je.

Doima se kao da je ovo sad lančani pritisak - Vlada na trgovce, a oni na dobavljače.

"U ovoj situaciji kada funkcioniramo u vrijeme krize svatko mora dati svoj obol. Svatko mora pogledati gdje može nešto sniziti. Svima je u interesu zaštita standarda građana. Ako je kupovna moć građana dobra onda će oni moći trošiti u trgovačkim lancima i kupovati."
 
Nećemo dopustiti ostvarivanje ekstraprofita preko leđa hrvatskih građana
 
Odgovorio je na pitanje kako to da se s trgovcima uspjelo sve dogovoriti u 72 sata, kazavši da su oni shvatili trenutak u kojem se nalazimo.
 
"Njima inflacija ne odgovara", rekao je Filipović negirajući postojanje sukoba.
 
"Vlada neće dozvoliti nikome da ostvarujući ekstraprofite preko leđa hrvatskih građana dovodi u pitanje velike ciljeve koje smo postigli", komentirao je mogućnost uvođenja poreza na ekstraprofit. "Uvijek su sve opcije otvorene. Sve se može postići konstruktivnim razgovorom, ali država ima mehanizme koje može u svakom trenutku povući."
 
Izvor: Nova TV / Vlada
 

Pisane vijesti | Ekonomija