Butković za HTV: Porezna reforma nije napad HDZ-a na velike gradove

Slika /Vijesti/2023/Svibanj/25 svibnja/Butković 2.jpg

O rastu cijena i povećanju plaća, odnosno učinku porezne reforme za središnji Dnevnik HTV-a govorio je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. 

- U nekoliko krugova poreznih reformi u kojima smo rasterećivali hrvatsko gospodarstvo i povećavali prihode lokalnim jedinicama nismo obuhvaćali one kojima je to možda bilo i najpotrebnije, a to su oni koji nisu bili pod poreznim škarama i nisu se kvalificirali da plaćaju porez na dohodak i upravo njima ovom reformom idemo u povećavanje plaća. U gradovima gdje nema prireza to će povećanje biti između 40 i 50 eura za samca, rekao je Butković.
 
Najveće povećanje trebali bi primijetiti oni s najmanjim prihodima kojih je oko milijun i pol
 
Iako će se plaće povećavati svima, najveće povećanje trebali bi primijetiti oni s najmanjim prihodima kojih je negdje oko milijun i pol.
 
Najviše kritika poreznoj reformi stiglo je iz velikih gradova. Butković naglašava - ovo nije napad HDZ-a na velike gradove.
 
- Kad govorimo o Zagrebu, Splitu i Rijeci, njima su prihodi s osnove poreza na dohodak i prireza rasli između 30 i 60 posto. Ogromna količina novca se slila prema lokalnoj samoupravi i nitko s ovim neće biti oštećen. Ukida se prirez, ali oni će moći kroz stopu poreza na dohodak, do kraja godine odrediti svoje prihode, rekao je Butković.
 
- Stalno imamo kritike kako nemamo fiskalnu decentralizaciju, kako ne decentraliziramo državu, itd. Mi smo čitavo ovo vrijeme financijski i fiskalno jačali lokalnu samoupravu i sada im dajemo mogućnost da oni kroz svoje odluke koje će donositi i predlagati odrede visinu stope poreza na dohodak koji im kontinuirano raste. Oni stalno imaju povećanje prihoda. Ili raste minimalna plaća ili raste prosječna plaća i poslodavci su najavili povećanje plaća tako da se sve to reflektira i na prihode lokalne samouprave, poručio je.
 
Ova olakšica ne smanjuje buduće mirovine
 
Sindikati su izrazili su zabrinutost da se ovom reformom zadire i u prvi mirovinski stup.
 
- Ova olakšica ne smanjuje buduće mirovine. Vi sad imate mirovinski sustav koji funkcionira tako da se financira iz proračuna i iz doprinosa. Taj postotak je sada 40:60. 40 % iz proračuna i 60 % iz doprinosa. Postotak će se sada nešto malo smanjiti, ali država je stabilna. Imamo rast gospodarstva. Ovo je trenutak kada se smanjuje rast gospodarstva, odnosno rast BDP-a, pada inflacija i ovo je prilika za ovakve stvari, zaključio je Butković.
 
Izvor: HTV / Vlada

Pisane vijesti | Oleg Butković