Čakovec: Premijer Sanader vratio crkvene knjige nakon što su digitalizirane

Premijer Sanader prigodom današnjeg posjeta Čakovcu posjetio je i Franjevački samostan, u kojemu je gvardijanu fra Stanku Belobrajdiću vratio matične knjige svih župa međimurskih dekanata, nakon što su digitalizirane, a podatci pohranjeni u matičnim uredima.

ZAGREB, 13. ožujka 2007. (Hina) - Premijer Sanader prigodom današnjeg posjeta Čakovcu posjetio je i Franjevački samostan, u kojemu je gvardijanu fra Stanku Belobrajdiću vratio matične knjige svih župa međimurskih dekanata, nakon što su digitalizirane, a podatci pohranjeni u matičnim uredima.

"Međimursku županiju uzeli smo kao pilot projekt kako bi dokazali da ova Vlada jednomjerno skrbi o svim hrvatskim krajevima. Međutim, nismo slučajno međimurskim župnicima prvima vratili matične knjige, jer ovdje je dokazano da je suradnja Crkve, lokalne samouprave, Ureda državne uprave i državnih službi na zavidnoj razini", istaknuo je premijer Sanader.

Najavio je da će do kraja mandata ove Vlade Crkvi, nakon digitalizacije, biti vraćene sve matične knjige.

Antun Palarić, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za upravu izvijestio je da je do sada digitalizacijom obrađeno više od 10 tisuća matičnih knjiga i 30 milijuna imena, podataka i događaja s cijelog područja Hrvatske, koji su preneseni u digitalni oblik.

Premijer Sanader ujedno je najavio kako je u pripremi i povrat crkvenih knjiga u Istarskoj županiji, koja je slijedeća na redu.

"Župnici su, zapisujući događaje, puno napravili za hrvatski narod. Knjige svjedoče o brojnim tragičnim događajima iz prošlosti i nemamo pravo na zaborav, no ne smijemo biti niti okovani prošlošću", kazao je premijer Sanader.

Naglasio je kako digitalizacija matičnih knjiga dokazuje da se Hrvatska nalazi u društvu naprednih europskih zemalja.

Početkom povratka crkvenih knjiga veliki projekt informatizacije matičnih ureda i digitalnog preuzimanja podataka iz crkvenih knjiga privodi se kraju, pa će građani ubuduće izvode iz matičnih knjiga moći pribaviti u svakom mjestu, neovisno o tome gdje su rođeni.



Pisane vijesti