Cappelli: Turizmu bitne mjere odgode po modelu "3 plus 3"

Turističkom sektoru su najvažnije mjere odgode plaćanja, primjerice boravišne pristojbe, turističke članarine i slično, i to po modelu "tri plus tri", izjavio je u ponedjeljak ministar turizma Gari Cappelli.
 
Mjere pomoći gospodarstvu zbog aktualne situacije oko koronavirusa još se "peglaju" i dogovaraju, kako bi sutra poslijepodne bile na sjednici Vlade, nakon toga u Saboru, a kako bi se usvojile do kraja tjedna i objavile u Narodnim novinama tako da neke od tih mjera zažive od sljedećeg tjedna, rekao je Cappelli novinarima nakon sastanka s predstavnicima gospodarskih resora u Vladi. 
 
"Nama je bitno da idu odgode, recimo odgoda plaćanja boravišne pristojbe, turističke članarine, hotelijerima plaćanje koncesija u kampovima na turističko zemljište, da uz sve to idu odgode 'tri plus tri'. U tom smjeru idemo - da se ovisno o događanjima tri plus tri mjeseca odgađa plaćanje", istaknuo je ministar turizma. 
 
Na taj način, dodaje Cappelli, vjerojatno će se rješavati i plaće, sve što se može rješavati odmah hitno i da smo sigurni da sljedećih šest mjeseci to možemo pokriti. 
 
No, ističe kako su turističkom sektoru bitne i neke mjere koje su u nadležnosti lokalnih jedinica, kao što su paušalni porez po krevetu u obiteljskom smještaju, komunalna naknada ili porez na terase i sl.
 
"Moramo iskoordinirati to, da li da se i tu prolongira plaćanje na 'tri plus tri, ili slično. To još s njima moramo vidjeti točno, konkretno da predstavnici jedinca lokalne samouprave kažu u kom smjeru ići", rekao je Cappelli, koji se nada da će se i te mjere znati za dan-dva.
 
Ne bi bilo dobro donositi mjere kojima bi se preko noći rezali prihodi lokalnih jedinica, kaže ministar, koji je uvjeren kako će se i za to uspjeti naći način za odgodu plaćanja. To ćemo znati za dan-dva, rekao je.
 
"Sutra idemo s mogućnošću odgode. To je poanta za prvi korak. Ako situacija bude još teža, eventualno ćemo ići na neplaćanje ili slično", zaključio je Cappelli. 
 
Izvor: Hina / Vlada
 


Pisane vijesti | Gari Cappelli