Cappelli: Većina mjera odnosi se na turizam, a neke samo na njega

Većina mjera koje će se naći pred vladom ide i za pomoć turizmu, a ima i onih samo za taj sektor, poput odgode plaćanja boravišne pristojbe, turističke članarine i koncesije na turističko zemljište te produljenja mjere 'stalni sezonac' za još tri mjeseca, izjavio je u utorak ministar turizma Gari Cappelli.

Cappelli je uoči sjednice užeg Vladina kabineta izjavio da su neke od mjera koje će biti na toj sjednici horizontalne, za sve sektore, a ne samo za turizam, te da će njih predstaviti ministar financija Zdravko Marić.

"Većina tih mjera ide i za turizam, poput doprinosa, plaća, poreza, dobiti, itd., a dio koji se odnosi samo na turizam obuhvaća mjere vezane za boravišnu pristojbu, turističku članarinu, koncesiju na turističko zemljište, dakle u kampovima", kazao je ministar.

Dometnuo je da se još razgovara kako provesti mjere oko dijela poreza koji je paušal za obiteljski smještaj i kreće se od 150 do 1.500 kuna, a čiju su visinu određivale lokalne zajednice, čiji je to prihod. O tome se, kako je rekao, mora razgovarati s lokalnim samoupravama.

"Kako ćemo to napraviti, kroz opći porezni zakon ili nekako drugačije, vidjet ćemo, ali i to ćemo riješiti, pri čemu je važno da se radi o odgodama plaćanja", naglasio je Cappelli.

Nacionalni stožer će odlučiti

Na pitanje novinara koliko je sezonskih radnika iz turizma sada poslano kući, odgovorio je da trenutno ne zna točan broj, ali je izdvojio da će za mjeru stalni sezonac uvesti dobru novost.

"Takvih je sada oko pet tisuća i oni su trebali biti pozvani i početi raditi jer im je istekao onaj dio što su mogli biti doma. Njima ćemo produžiti za tri mjeseca, što znači da će i dalje biti u toj mjeri, a ta nas mjera košta negdje oko 11 milijuna kuna", otkrio je Cappelli.

Pitali su ministra i koliko je hotela sada u Hrvatskoj zatvoreno, na što je rekao "praktički svi, tek poneki mali još ponegdje radi, ali veliki se zatvaraju".

"Danas ćemo odlučiti i da nacionalni stožer može biti taj koji će odlučivati i za hotele, a ne da jedan ne radi, a par kilometara dalje u nekom drugom mjestu ili selu radi. To treba sada odlučivati stručni stožer, situacija je ozbiljna i važno je da se ljudi drže onoga što oni kažu, a ne da primjerice ne idu na posao nego sjede po kafićima.

Budimo mjesec dana disciplinirani i ne kršimo ono što nam kažu", rekao je ministar turizma.

Prednost što više od 50 posto turista dolazi automobilom

Komentirao je i što neki stručnjaci kažu da turizam neće biti najviše pogođen nego izvoz, kazavši "o tom potom, jer turizam je kod nas čisti izvoz, i sada ovih dana imamo nekih problema sa tečajem, a znamo zašto to do sada nismo imali".
 
Ocijenio je i kako je turizam uvijek 'na tapeti', da se oko njega pretjerano brine.

"Direktor Podravke neki dan rekao da imaju jednu pozitivnu stvar koja se desila zbog turizma - da imaju dovoljno hrane jer su naručili za sezonu", rekao je Cappelli.

Na to su neki novinari komentirali "a sada će se baciti", da bi im ministar dobacio "neće se baciti, sve će se iskoristiti".

Novinari su pitali i što misli do kada će ovakva situacija trajati, na što je kazao da to prepušta ministru zdravstva i stožeru, ali i naglasio kako je hrvatska prednost što više od 50 posto turista dolazi automobilom, a mnogi stranci imaju svoje kuće kod nas i poznaju nas.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Gari Cappelli