Cavtat: Skup o trgovini ljudima

Otvarajući međunarodnu konferenciju "Zaustavimo trgovanje ljudima", potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor istaknula je da je trgovina ljudima jedno od najtežih kršenja ljudskih prava koje je proteklih godina prepoznato u gotovo svim državama u svijetu.

CAVTAT, 18. listopada 2005. (Hina) - Otvarajući međunarodnu konferenciju "Zaustavimo trgovanje ljudima", potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor istaknula je da je trgovina ljudima jedno od najtežih kršenja ljudskih prava koje je proteklih godina prepoznato u gotovo svim državama u svijetu.

Na trodnevnu skupu, koji su priredili Vladin Ured za ljudska prava i OESS, okupilo se više od 130 sudionika koji će raspravljati o načinima suzbijanja trgovine ljudima.

Hrvatska je, dodala je Jadranka Kosor, vrlo brzo primijenila UN-ovu Konvenciju u domaće zakonodavstvo pa je 2001. osnovan Nacionalni odbor za suzbijanje trgovanja ljudima, koji vodi ona. "Vlada je svjesna da je trgovina ljudima složen oblik transnacionalnoga organiziranog kriminala te da kriminalne aktivnosti i njihove posljedice prelaze granice nacionalnih država", naglasila je Kosor.

Po njezinim riječima nakon 2002., od kada se vode službene statistike u Hrvatskoj, prijavljeno je ukupno 40 žrtava trgovine ljudima, od kojih 36 žena koje su bile seksualno izrabljivane. Od ukupna broja žrtava 12 su hrvatski, a ostale strani državljani, što pokazuje da Hrvatska postaje sve više odredište trgovine ljudima. U 2005. do danas identificirano je ukupno pet žrtava trgovine ljudima, od kojih su četiri žene.

Jadranka Kosor naglasila je da Hrvatska aktivno sudjeluje u svim međunarodnim aktivnostima u suzbijanju trgovine ljudima te kako je među prvima potpisala sve međunarodne dokumente o suzbijanju trgovine ljudima.



Pisane vijesti