CDI: RH ne smije biti žrtvom poteškoća u vezi s ratifikacijom ugovora EU

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/cdi_rh_ne_smije_biti_zrtvom_poteskoca_u_vezi_s_ratifikacijom_ugovora_eu.jpg
PARIZ, 27. lipnja 2008. (Hina) - Izvršni odbor Međunarodne stranke demokratskog centra (CDI) prihvatio je u petak u Parizu rezoluciju u kojoj se ističe da Hrvatska ne smije biti žrtvom poteškoća u vezi s ratifikacijom Lisabonskog ugovora.

Vodstvo Međunarodne stranke demokratskog centra, čiji je jedan od potpredsjednika predsjednik HDZ-a i hrvatski premijer Ivo Sanader, prihvatilo je jednoglasno deklaraciju koju je prošli tjedan donijela Europska pučka stranka na svom summitu u Bruxellesu.

EPP je tom prigodom usvojio zajedničku deklaraciju u kojoj se kaže da "rezultat irskog referenduma ne bi trebao imati nikakva utjecaja na pristupne pregovore s Hrvatskom. Naprotiv, kroz uspješne pristupne pregovore s Hrvatskom, Europska unija šalje važnu poruku da se politika proširenja nastavlja na temelju čvrstih i preciznih kriterija koji jamče punu pripremljenost kandidatske zemlje za članstvo u EU-u".

"Poruke iz Pariza znače ohrabrenje za sve nas u Hrvatskoj, jer one, s jedne strane, ne negiraju problem, to jest mali zastoj u ratifikaciji Lisabonskog ugovora nakon irskog referenduma, a s druge strane, pokazuju čvrsto opredjeljenje svih bitnih igrača u EU-u, ali i šire na međunarodnoj sceni, da to neće imati negativni utjecaj na hrvatsko pristupanje Europskoj uniji", rekao je nakon sastanka Izvršnog odbora CDI-a Sanader.

CDI je svjetsko udruženje demokršćanskih i narodnih stranaka koje je osnovano 1961. pod nazivom Kršćansko-demokratska svjetska unija (CDWU - Christian Democrat World Union), a 1999. promijenilo je ime u CDI.

Sanader je u četvrtak sudjelovao i na sastanku Međunarodne demokratske unije (IDU).

"Jučer i danas u Parizu smo dobili punu potporu za Hrvatsku i pohvalne ocjene o reformama. Vrlo sam zadovoljan s ova dva dana u Parizu, mislim da su ove dvije globalne asocijacije dale iznimnu poruku i Europskoj uniji i hrvatskim građanima da je Hrvatska rado viđen gost na svim međunarodnim događajima", rekao je Sanader.

Predsjednik Europske pučke stranke Wilfried Martens, koji je također u vodstvu CDI-a, izrazio je uvjerenje da će EU naći rješenje u vezi s Lisabonskim ugovorom do izbora za Europski parlament sljedeće godine i da će Hrvatska završiti pregovore do listopada 2009. godine.

"Naši čelnici su jučer i danas potvrdili da neće biti prepreka za Hrvatsku", rekao je Martens.

Glavni tajnik EPP-a Antonio Lopez Isturiz istaknuo je da Zagreb ne treba biti zabrinut. "Svi se slažu da Hrvatska ne treba biti talac irskog referenduma. Mi u EPP-u i sada u CDI-u iz svih europskih zemalja, usvojili smo rezoluciju u kojoj se kaže da Hrvatska postaje 28. članica EU-a", rekao je Lopez Isturiz.

Čelnik CDI-a Pier Ferdinando Cassini je naglasio da ova kriza u Uniji ne smije usporiti proces hrvatskog približavanja.

Premijer Sanader komentirao je i pad potpore javnog mnijenja u Hrvatskoj za priključivanje Europskoj uniji koji je pokazalo zadnje istraživanje Eurobarometra.

"Ma koliko to izgledalo čudno na prvi pogled, mislim da je vijest o padu potpore Europskoj uniji nakon irskog referenduma sjajna vijest. Sjajna zato jer se vidi da hrvatski građani žive s Europom. Siguran sam da se u tom padu potpore krije s jedne strane razočaranje što je došlo do jednog zastoja, ali i nada da će EU riješiti taj problem", rekao je Sanader.

Sanader je istaknuo da će hrvatska Vlada nastaviti jačati komunikaciju s građanima, odgovarati na sva pitanja i razbijati predrasude.

"Ono što želim reći u ime Vlade i u osobno ime jest to da ne postoji nijedna zemlja u EU-u koja ne živi bolje nego prije ulaska u EU i nema nijedne koja želi izaći iz EU-a", dodao je Sanader.



Pisane vijesti