Čelnici EPP-a daju punu potporu Hrvatskoj

Čelnici Europske pučke stranke, koja ima najbrojniju frakciju u Europskom parlamentu, podržavaju put Hrvatske prema EU i dovršetak pregovora, koji će rezultirati punopravnim članstvom, izjavio je u četvrtak u Meiseu pored Bruxellesa hrvatski premijer Ivo Sanader.

MEISE, 23. ožujka 2006. (Hina) - Čelnici Europske pučke stranke, koja ima najbrojniju frakciju u Europskom parlamentu, podržavaju put Hrvatske prema EU i dovršetak pregovora, koji će rezultirati punopravnim članstvom, izjavio je u četvrtak u Meiseu pored Bruxellesa hrvatski premijer Ivo Sanader.

Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a sudjelovao je u četvrtak na sastanku čelnika Europske pučke stranke (EPP), krovne organizacije europskih demokršćanskih i narodnjačkih stranaka. Na sastanku, koji se tradicionalno održava uoči svakog summita EU-a, sudjelovalo je 12 premijera zemalja članica iz redova EPP-a.

Sanader je rekao da je na početku sastanka zamolio predsjednika EPP-a Wilfrieda Martensa da se razgovora o Hrvatskoj u kontekstu nedavno donesene rezolucije Europskog parlamenta. Europski parlament je prošli tjedan izglasao rezoluciju u kojoj je naveo da se kod primanja novih članica mora uzeti u obzir i apsorpcijska sposobnost Unije, to jest mogućnost da prima nove članice. Parlament je u svojoj rezoluciji istaknuo da se zemljama, koje nemaju neposrednu europsku perspektivu, ponudi nešto između punopravnog članstva i politike dobrosusjedstva te zadužio Europsku komisiju da do kraja godine definira što je to apsorpcijska sposobnost Unije.

"Moram reći da su svi govornici, koji su se javili nakon moje uvodne riječi, dali punu potporu Hrvatskoj, rekavši da posebno cijene ulogu Hrvatske u jugoistočnoj Europi. Izvan svake je dvojbe da čelnici EPP-a podržavaju put Hrvatske i okončanje pristupnih pregovora" čiji bi rezultat trebalo biti punopravno članstvo u EU-u, rekao je Sanader.

Sanader je ponovio da EU-u treba razdoblje za razmišljanje o daljnjim proširenjima, ali da ta faza introspekcije nije u suprotnosti s pristupnim pregovorima s Hrvatskom.

"Nadam se da će, kad završimo pregovore, sve rasprave unutar EU-a o tome biti završene tako da neće biti nikakvih prepreka za ulazak Hrvatske u EU", rekao je.

Sanader je rekao da je imao nekoliko bilateralnih razgovora s premijerima Slovenije, Italije, Grčke, Nizozemske i Luksemburga, ali je posebno izdvojio susret s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

"Ne vidim nikakvih problema za Hrvatsku, svi oni koji su je jučer podržavali podržavaju je i danas", rekao je Sanader.

"Imao sam jako dobar razgovor s Angelom Merkel, koja me je pozvala da dođem u Njemačku u službeni posjet, što sam ja i prihvatio i također i nju pozvao u posjet Hrvatskoj. Ona me je u potpunosti uvjerila da stoji iza onoga programa koji je velika koalicija u Njemačkoj CDU/CSU sa SPD-om donijela, a to je da Hrvatska mora biti, nakon što uspješno završi pregovore, punopravna članica EU-a", rekao je Sanader.



Pisane vijesti