Centar dijeljenih usluga pridonosi digitalizaciji javne uprave kako bi ona bila bolji servis građanima i poduzetnicima

  • Slika /Vijesti/2019/05 Svibanj/20 svibnja/CDU-sporazum.jpg

U nazočnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, danas je u Banskim dvorima potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za uspostavu Centra dijeljenih usluga, vrijedan 360 milijuna kuna, kojim se objedinjuje informacijska infrastruktura države i poboljšava usluga države prema građanima i poduzetnicima na svim razinama.

Ugovor su potpisali ministar uprave Lovro Kuščević, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac te ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU- SAFU Tomislav Petric.
 
Premijer Plenković kazao je da se radi o strateškom, najvećem državnom projektu za jačanje informacijsko-komunikacijske infrastrukture, čestitavši ministrici Žalac, ministru Kuščeviću, ravnatelju Petricu i državnom tajniku Gršiću te svima ostalima na angažmanu.
 
„Pojednostavljeno govoreći, mi ćemo ovim projektom napraviti državni oblak. Taj državni oblak ima pet temeljnih ciljeva. Prvi je da se standardiziraju digitalne usluge, drugi je bolja povezanost baze podataka u svim tijelima državne uprave, treći je da cijeli sustav informacijsko-komunikacijske infrastrukture bude povoljniji, odnosno jeftiniji, četvrti je da su svi podaci koji su pohranjeni sigurniji i peti je da se njime centralizirano upravlja“, rekao je Plenković.
 
Učinkovitiji javni servis za građane i poduzetnike
 
Dodao je kako je u vremenu četvrte industrijske revolucije i digitalne društva i ekonomije normalno da sve ono što država ima bude dostupno građanima koji su najvažniji i da njihov doticaj s bilo kojom institucijom bude jednokratan, povoljan, bez dodatnih opterećenja i papirologije, te pouzdan i učinkovit.
 
Naglasio je kako je ovaj projekt još jedan dokaz koliko su Hrvatskoj važni europski fondovi te istaknuo veliku razliku koja je vidljiva u zemlji prije korištenja strukturnih fondova i nakon njih, u pogledu razvoja, gospodarskoga rasta i jačanja infrastrukture.
 
„Ovaj će projekt za naše građane promijeniti percepciju kontakta s državom i način pružanja državnih usluga na svim razinama“, poručio je premijer Plenković.
 
Jednostavnija, jeftinija, transparentnija i sigurnija procedura
 
Ministar uprave Lovro Kuščević naglasio je da će ovaj projekt pridonijeti digitalizaciji javne uprave, kako bi ona bila još bolji servis građanima, poduzetnicima i obrtnicima.
 
Podsjetio je da je na početku svoga mandata istaknuo tri glavna cilja – prvi je učinkovitost i kvaliteta javne uprave, drugi je digitalizacija, a treći decentralizacija.
„Upravo se ovaj projekt izvrsno uklapa u taj drugi cilj, a to je digitalizacija, koji će posredno dovesti i do ostvarenja prvog cilja, a to je podizanje kvalitete i učinkovitosti javne uprave“, poručio je ministar uprave.
 
Ministar Kuščević kazao je da je Centar dijeljenih usluga platforma koja će omogućiti smještaj informacijskih sustava i registara te međusobnu komunikaciju svih državnih registara i baza.
 
„Na primjer, ako naš sugrađanin želi otvoriti tvrtku, Ministarstvo gospodarstva postavlja svoju aplikaciju za otvaranje tvrtke upravo na Centar dijeljenih usluga. Trenutno su potrebne različite potvrde, no kad se napravi CDU, uz obrazac za otvaranje tvrtke više neće biti potrebno priložiti potrebnu dokumentaciju koju država već ima u sustavu. Dakle, ukoliko je potreban OIB, potvrda o nepostojanju poreznog duga, prebivalište, adresa ili slično, tada naši sugrađani neće morati obilaziti te institucije da bi ih donijeli uz spis u postupku otvaranja obrta ili tvrtke, već će sustav e-Poslovanje sam povući sve te podatke“, pojasnio je ministar Kuščević i dodao da će se time olakšati i pojeftiniti cijela procedura, koja će se učiniti i znatno transparentnijom i sigurnijom.
 
Kuščević očekuje da će već do kraja ove godine 40-ak institucija biti povezano u Centru dijeljenih usluga, a do kraja 2022. otprilike 300 javnih tijela.
 
EU fondovi mijenjaju Hrvatsku
 
Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac kazala je da se radi o najvrjednijem ugovoru, kada je riječ o razvoju e-usluga javne uprave i sufinanciranju iz fondova EU.
 
„Uspostava Centra dijeljenih usluga strateški je projekt u našem Operativnom programu Konkurentnost i kohezija, vrijedan 361 milijun kuna, od čega 85 posto sufinancira Europska unija“, dodala je Žalac.
 
Naglasila je da je s ovim današnjim Ugovorom, kada je riječ o europskim sredstvima, ukupan iznos 550 milijuna kuna za ulaganje u razvoj aplikacija javnih institucija kako bi se unaprijedila i pojednostavila komunikacija s građanima.
 
„EU fondovi doista mijenjaju Hrvatsku. Hrvatska je jedno veliko gradilište, kada govorimo o prometnoj infrastrukturi, ali i infrastrukturi koja će se nalaziti na takozvanom oblaku. Treba digitalizirati Hrvatsku i biti u standardima na razini Europske unije. Do sada je financirano 8 tisuća poduzetnika iz Europskih fondova, otvoreno je 35 poduzetničkih inkubatora, izgrađeno ili obnovljeno 900 škola, uz energetsku obnovu, 500 vrtića, 50 bolnica i domova zdravlja, 45 novih projekata kulturne baštine i 35 novih projekata prometne infrastrukture i mobilnosti, do novih zapošljavanja i inovacija“, istaknula je ministrica Žalac.
 
Ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric istaknuo je kako se radi o velikom projektu, čija će provedba trajati 10 godina.
 
„Prihvatljivi troškovi od 1.1.2014. do kraja 2023. samo govore da je priprema projekta bila jako dobri“, poručio je.
 
Napomenuo je da SAFU trenutno provodi 11 projekata za razvoj digitalnog društva u vrijednosti od 270 milijuna kuna, a najznačajniji su e-Turizam, e-Kultura i e-Pravosuđa, a spremni su potpisati još 11 ugovora vrijednih 358 milijuna kuna koji se također tiču digitalizacije javne uprave.



Pisane vijesti | Andrej Plenković