Čestitke svima koji su Hrvatsku učinili cjelogodišnjom destinacijom

  • Slika /Vijesti/2023/Studeni/11 studenog/VRH_7717-01.jpeg

Dani hrvatskog turizma, dvodnevni tradicionalni susret turističkih djelatnika te svih dionika u turističkom sustavu Republike Hrvatske, završili su svečanom dodjelom nagrada najuspješnijima i najzaslužnijima u turizmu u 2023. godini. Predsjednik Vlade Andrej Plenković uručio je gradu Dubrovniku nagradu za turističku destinaciju godine - šampiona hrvatskog turizma za 2023. godinu.

"Zaista je bilo sjajno i ugodno večeras vidjeti koliko je bilo nagrađenih i koliko dobroga ste učinili", poručio je predsjednik Vlade.

Dubrovnik - šampion hrvatskog turizma za 2023. godinu 

Uz čestitke Dubrovniku na velikoj nagradi, premijer je, uime cijele Vlade, čestitao svim dobitnicama i dobitnicima nagrada za sav trud, angažman i entuzijazam koji su uložili u hrvatski turizam i hrvatsko gospodarstvo.

Istaknuo je da je ova turistička godina u mnogočemu bila rekordna i dojmljiva. "Dojmljiva zato što su njeni rezultati bolji nego prošle godine, u pogledu noćenja i dolazaka bili su u razini s rekordnom 2019. a u pogledu prihoda, s obzirom na procjenu od 14 milijardi eura prihoda, daleko bolji nego bilo koja turistička sezona do sada", ocijenio je Plenković.

Premijer je čestitao svima koji su Hrvatsku učinili cjelogodišnjom destinacijom, kazavši da je održavanje Dana hrvatskog turizma u studenome dokaz, ne samo najbolje predsezone, nego i izvrsne posezone.

Izrazio je zadovoljstvo sjajnim komparativnim rezultatima na Mediteranu i u svijetu, što pokazuje, naglasio je, da i u turizmu igramo utakmicu koja je možda i iznad veličine naše zemlje.

Premijer je poručio da Vlada ulaže napore da rad svih dionika hrvatskog turizma bude lakši i jednostavniji te da Hrvatska bude privlačnija destinacija.

"Novi Zakon o turizmu postavit će temelje boljeg upravljanja destinacijama s većom ulogom turističkih zajednica, a ovaj naš primjer, u okviru svjetske turističke organizacije, žele slijediti brojne druge zemlje", izjavio je, čestitavši ministrici i njenom timu na uloženom trudu.

Predsjednik Vlade podsjetio je na krizu koju smo prošli 2020. godine, brzi oporavak 2021. i 2022. te potpunu rehabilitaciju turizma u ovoj godini, vraćanjem na postavke prije pandemije Covida-19.

Iduće godine obilježavanje 180 godina turizma u Opatiji

Turističkim djelatnicima zaželio je da u u pripremi iduće sezone poduzmu aktivnosti sukladno najboljoj praksi, a svima zajedno sklonije globalne okolnosti nego što su to bile proteklih godina.

"Vjerujem da će hrvatski turizam, kao što je i do sada činio, biti veliki i značajni dionik i davati doprinos rastu BDP-a", dodao je.

Uz srdačne čestitke svim dobitnicima nagrada, još je jednom zahvalio Rovinju na gostoprimstvu te najavio, na idućim Danima hrvatskog turizma, zajedničku proslavu 180 godina turizma u Opatiji.

 

Pisane vijesti