Cijepljeno 36,9 posto odraslog stanovništva

  • Slika /Vijesti/2021/svibanj/28 svibnja/VRH_4195.png

U Hrvatskoj se cijepljenje protiv covida-19 i dalje provodi povećanim intenzitetom, dosad je utrošeno gotovo 1,7 milijuna doza, a cijepljenoj je više od 1,2 milijuna osoba ili 36,9 posto odraslog stanovništva, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Vlada je na današnjoj 59. sjednici donijela Odluku o nabavi višenamjenskoga borbenog aviona.

Ministar obrane Mario Banožić istaknuo je da je ova odluka, s obzirom na ukupnu vrijednost projekta nabave višenamjenskog borbenog aviona, najveći iskorak u razvoju sposobnosti od 90-ih godina i najveća investicija u Oružanim snagama RH.

Istaknuo je da će se uvođenjem višenamjenskog borbenog aviona novije generacije u operativnu uporabu očuvati i povećati trenutne sposobnosti i potencijali lovačke borbene komponente zrakoplovstva te će se značajno povećati ukupna borbena moć Hrvatske vojske, ali i očuvati tradicija lovačkog borbenog zrakoplovstva u Hrvatskoj.

Banožić: Hrvatska odlučna u razvoju vlastitih obrambenih sposobnosti

"Hrvatska kao članica NATO-a ima obvezu ulagati u vlastite obrambene sposobnosti izdvajanjem u obrambeni proračun i dijelom koje se odnosi na opremanje i modernizaciju", rekao je Banožić.

Ovim aranžmanom Hrvatska pokazuje kako je odlučna u razvoju vlastitih obrambenih sposobnosti kojima će prije svega kroz odvraćanje pridonijeti sigurnosti i obrani države, ali isto tako i NATO-a i EU, dodao je.

Podsjetivši na tijek procesa nabave aviona, ministar je naveo da je utvrđena nužnost partnerstva s državom, a ne sa proizvođačem aviona, kroz ostvarivanje projekta na razini vlada.

Današnjom odlukom Vlada je zadužila Ministarstvo obrane da provede radnje za sklapanje ugovora između Hrvatske i Francuske o nabavi višenamjensko borbenog aviona te se za koordinaciju i praćenje aktivnosti iz predložene odluke i njezine realizacije osniva radna skupina.

"Ugovor će biti strateški sporazum te će stvoriti dugoročnom političku obrambenu i ekonomsku povezanost s državom ponuditeljem zbog složenosti opremanja, operativne uporabe i ukupnog održavanja sposobnosti borbenog zrakoplovstva", zaključio je Banožić.

Beroš: Cijepljenje se i dalje provodi povećanim intenzitetom

U Hrvatskoj se cijepljenje protiv covida-19 i dalje provodi povećanim intenzitetom, dosad je utrošeno gotovo 1,7 milijuna doza, a cijepljenoj je više od 1,2 milijuna osoba ili 36,9 posto odraslog stanovništva, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Na bolničkom liječenju je su trenutno 904 oboljela od covida-19, a njih 95 na respiratoru.

"To su ohrabrujući podaci koji daju razloga za optimizam u ispunjavanju cilja, a to je cijepiti više od 50 posto punoljetnih građana do kraja lipnja", ocijenio je Beroš na sjednici Vlade.

Nastavlja se smanjivati broj novozaraženih. U odnosu na tjedan ranije bilježimo pada novozaraženih od 42 posto. Popunjenost kreveta za covid pacijente u bolnicama u tjedan dana pala  je za više od 11 posto. Epidemiološka situacija je sve bolja iz tjedna u tjedan zbog cijepljenja koje se odvija prema planu, rekao je ministar.

Najavio je kako se u KB Dubrava zbog povoljne epidemiološke situacije očekuje daljnje smanjivanje kapaciteta a dio zdravstvenog osoblja preraspoređen u tu bolnicuj vraća se u matične ustanove.

Božinović: Sustav za izdavanje digitalnih potvrda spreman za 1. lipnja

Potpredsjednik Vlade i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izvijestio je kako su donesene nove ublažene mjere protiv koronavirusa na nacionalnoj razini koje su stupile na snagu danas, a primjenjuju se do 15. lipnja.

Od zadnje sjednice vlade Stožer je donio pet odluka, četiri na nacionalnoj razini a jedna na prijedlog stožera Istarske županije koje uključuju obustavu radionica, dječjih igraonica te zabava i rekreacija u zatvorenom prostoru, dok je pučkim otvorenim učilištima i autoškolama dozvoljeno predavanje uživo.

Božinović je rekao i kako je spreman hrvatski nacionalni sustav za izdavanje EU digitalne covid potvrde spreman za 1. lipnja te je uspješno provedena integracija s EU pristupnikom.

Trenutno su validirane covid potvrde Italije, Poljske, Austrije, Belgije, Islanda, Švedske, Danske Estonije, Grčke, Španjolske, Litve, Rumunjske i Cipra.

Sve je uključeno u nacionalni granični informacijski sustav a u Hrvatskoj će se potvrede moći podiči putem portala eGrađanin i ispostavama HZZO-a.

Inspektori su obavili više d 20.000 nadzora a utvrđeno je 201 mjera kršenja samoizolacije.


Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Vili Beroš